Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria obre la convocatòria per als projectes agraris professionals del Viver d’Agricultors de Rufea

La Paeria obre la convocatòria per als projectes agraris professionals del Viver d’Agricultors de Rufea

L’objectiu del viver d’agricultors és fomentar la incorporació de nous agricultors i projectes que donin valor a l’Horta de Lleida i per a fer-ho possible es cedeixen parcel·les d'entre una i dues hectàrees perquè persones emprenedores puguin iniciar el seu projecte. Els nous projectes podran comercialitzar des del principi els seus productes amb certificat ecològic perquè les finques ja el tenen. Les sol·licituds es poden presentar presencialment a l’OMAC o per correu postal i el termini acaba el 18 de febrer, a les 13 h.

Data publicació: Dilluns 24, gener del 2022


Imatge de la notícia La Paeria obre la convocatòria per als projectes agraris professionals del Viver d’Agricultors de Rufea

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha obert la convocatòria per licitar l’ocupació i ús temporal de les parcel·les agràries professionals del Viver d’Agricultors de Rufea. L’objectiu és impulsar la innovació i la diversificació de l’agricultura a l’Horta de Lleida amb la cessió de parcel·les agrícoles a emprenedors/es que vulguin iniciar-hi el seu projecte. El projecte fomenta l’emprenedoria agrària basada en productes de qualitat i la identitat de l’Horta. El termini de presentació de les sol·licituds de les llicències finalitza el 18 de febrer de 2022 a les 13 h.

El projecte s’orienta a persones que no vénen de l’àmbit agrari i se’ls facilita l’accés a la terra. Alhora, s’orienta a agricultors/es de l’Horta que volen iniciar un nou projecte de diversificació agrària vers una producció de proximitat i amb valor afegit. La superfície que s’atorga a cada persona interessada depèn del projecte que presenti i de les necessitats de fer rendible l’activitat, però varia normalment entre 1 i 2 hectàrees.

Poden sol·licitar una parcel·la les persones físiques o jurídiques que vulguin dedicar-se a l’activitat agrària i crear nous llocs de treball en el sector agrari. La durada de la llicència serà de 5 anys. No obstant això, aquest termini podrà variar d'acord amb el que es preveu en la clàusula 2 del Plec de condicions. Els usuaris/es dels horts hauran de satisfer, en concepte de despeses anuals de manteniment i gestió, un import anual de 400 euros/any i hectàrea (els usuaris/es de les parcel·les agrícoles hauran de dipositar una fiança en metàl·lic de 300 €).

Actualment hi ha 9 parcel·les disponibles, d’una hectàrea cada una aproximadament. Les sol·licituds s'han de presentar en el Registre General de l'Ajuntament de Lleida, a l'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC), a la rambla de Ferran, 32 (per demanar cita). La tramitació també es pot fer per correu postal i s’ha d’anunciar la tramesa mitjançant correu electrònic a patrimoni@paeria.cat el mateix dia de la seva presentació.

El Viver d’Agricultors de Rufea és un projecte innovador que respon a la necessitat de donar suport a les persones que veuen en l’activitat agrària una sortida professional. A través del Viver, els emprenedors podran accedir a cultivar un terreny agrícola per al cultiu d’hortalisses o d'altres conreus anuals. Les parcel·les agràries inclouen reg a pressió i també s’ofereix un magatzem. Aquesta parcel·la inclou la xarxa principal de reg, el grup de bombament i l’aigua. Els participants del viver d’agricultors reben assessorament especialitzat en producció ecològica. Es tindran en compte les propostes d’aquelles empreses que vulguin desenvolupar un altre tipus d’activitat, sempre que tinguin com a objectiu el desenvolupament de noves iniciatives emprenedores del sector agrari.

Actualment el Viver d’Agricultors acull el projecte agrosocial de l’associació “La cristaleria germina”, de producció d’hortalisses i venda directa a través de cistelles. El projecte té l’objectiu social de donar formació a joves nouvinguts a la vegada que es produeixen i venen hortalisses ecològiques de l’Horta de Lleida.

Les finques compten amb el certificat de producció ecològica. Per això, les persones interessades podran començar a produir i comercialitzar sota el certificat ecològic des de l’inici del projecte.

Per a més assessorament sobre el tema, es pot contactar amb la Regidoria de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica demanant cita prèvia al 973 700 455 o a infosostenible@paeria.cat (ubicació: pl. Paeria, 11, planta baixa – edifici Pal·las).

Per a més informació del Viver d'Agricultors de Rufea i sobre la documentació que s’ha de presentar, els criteris de selecció, etc.

També a Informació del Perfil del contractant de l’Ajuntament de Lleida.

Et destaquem...