Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria inicia una campanya d'identificació dels animals a la via pública

La Paeria inicia una campanya d'identificació dels animals a la via pública

"Posant-li el xip el tindràs identificat” pretén evitar la pèrdua dels animals als carrers que poden derivar en l'abandonament de l'animal o que per un accident acabi malferit.

Data publicació: Dilluns 02, juliol del 2012


Imatge de la notícia La Paeria inicia una campanya d'identificació dels animals a la via pública

La 4a tinenta d’alcalde i regidora de Seguretat, Civisme i Règim Interior, Sara Mestres, i el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, acompanyats de la presidenta del Col·legi de Veterinaris de Lleida,  Carme López, han presentat aquest dilluns la Campanya d’Identificació d’Animals “Posant-li el xip el tindràs identificat”.

Barberà ha explicat que l’objectiu és evitar la pèrdua dels animals a la via pública que poden derivar en l’abandonament de l’animal o que acabi malferit a causa d’un accident, així com, alhora, conscienciar els propietaris l’obligació que tenen d’identificar-los. 

La campanya comptarà amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana, dels agents cívics i del personal de la canera municipal. En aquest sentit, els agents cívics demanaran al posseïdor (la persona que porta l’animal al carrer que no té perquè ser-ne el propietari/a) de l’animal si està identificat amb xip i censat a l’ajuntament. Se l’’informarà que té la obligació de identificar l’animal amb un xip i censar-lo a l’ajuntament. A més, repartiran un díptic amb la informació. Així mateix, la Guàrdia Urbana quan posi una denúncia de qualsevol tipus relacionada amb animals de companyia, a més de les dades del posseïdor/a o propietari/a, demanarà el document d’identificació de l’animal.

A més, s’està treballant en la redacció d’un conveni amb el col·legi de veterinaris de Lleida perquè les clíniques i veterinaris col·legiats de la ciutat també siguin protagonistes actius en aquesta campanya i de la protecció de les mascotes de la nostra ciutat.

La campanya, que durarà un parell de mesos, s’intensificarà als punts de la ciutat on es detecta més afluència d’animals de companyia com són la canalització del riu, el parc La Mitjana i places dels barris on normalment hi ha molta afluència d’animals: Castella, Constitució, de Cappont, Jardins Maria Mercè Marçal, Sant Jordi, Tiurana, Jardins Ernest Lluch, Joc de la Bola, Marius Carretero, Jardins de les Magnòlies, Maria Aurèlia Capmany, Maria Rúbies Ferroviaris, Rosa Sensat, Sant Cecília, Sant Pere, etc.

Mestres, així com la presidenta del Col·legi de Veterinaris de Lleida,  Carme López, han apel·lat a la responsabilitat dels propietaris en l'obligatorietat de tenir els animals amb el xip i censats. L’Ajuntament de Lleida té censats: 9.227 animals de companyia. Els quals 8.945 són gossos, 219 són gats. A la ciutat de Lleida cada any s'estima que s’abandonen uns 400 animals, la majoria van a la canera municipal, una altre part a les protectores i una petita part moren per causa accidentals al carrer. El 85% d’aquest animals abandonats no estan identificats el que fa impossible localitzar el propietari

Del 15% dels animals abandonats que estan identificats, en el 90% dels casos es localitza al propietari que se’n responsabilitza, i només el 10% resten a la canera municipal per ésser adoptats. Els animals que arriben abandonats a la canera municipal tenen atenció continuada per part de cuidadors experimentats i per veterinaris col·legiats i resten a l’espera de ser adoptats.

La normativa que empara l’obligatorietat d’identificar els animals de companyia és el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la llei de protecció dels animals i l’ordenança municipal sobre la protecció, la tinença i la venda d’animals, que tipifica sancions entre 100 i 400 €.

 

Et destaquem...