Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L’Ajuntament de Lleida reactiva la Comissió local de pobresa energètica

L’Ajuntament de Lleida reactiva la Comissió local de pobresa energètica

Es posa en marxa el Fons municipal de solidaritat, acordat entre FCC-Aqualia i Paeria el passat mes de març, que atorgarà ajuts destinats a famílies en situació de vulnerabilitat per poder pagar els subministrament d’aigua. La taxa s’aplica en funció dels ingressos i pot anar del 50 a 100%. En la reunió, presidida per la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, han presentat els ajuts a famílies per pagaments de factures de llum, gas i aigua en el període 2017-2020, que sumen 541.911, 57 euros. Es reprendran en breu les Auditories Energètiques per ajudar les famílies a disminuir els consums dels diferents serveis amb un primer objectiu d’arribar a 80 famílies.

Data publicació: Dijous 15, abril del 2021


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida reactiva la Comissió local de pobresa energètica

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030 Mariama Sall, ha presidit avui la reunió de la comissió local de Pobresa Energètica, l’ens que aglutina entitats del tercer sector i especialitzades en l’atenció a persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

En aquesta primera reunió des de l’inici de la pandèmia, s’han exposat les dades dels ajuts que s’han donat a famílies en concepte de pagament de factures de consums energètics en el període 2017-2020, que ha sumat 541.911,57€.  Durant tot el 2020 la Generalitat ha destinat 111.797,20€ a pagaments de diferents tipus de subministrament (aigua, llum, gas). En aquest any, els serveis socials de la Paeria han realitzat 4.322 informes, dels quals 2.206 corresponen a llum, 1.283 a gas i 833 a aigua. Un cop estudiats els casos presentats, han tirat endavant els ajuts a 2.949 d’aquests informes (l’informe és positiu quan la unitat familiar compleix els requisits establerts en la llei 24/2015).

També s’ha informat en la trobada d’avui del Fons Municipal de Solidaritat, acordat el passat mes de març amb FCC-Aqualia amb l’objectiu de concedir ajudes a fons perdut per a fer front al pagament del concepte “subministrament d’aigua” i clavegueres d’aquelles persones o famílies que es troben en situació de vulnerabilitat i de risc d’exclusió residencial. Els ajuts aniran del 50 al 100% de l’import.

Un altre dels aspectes que s’han tractat a la comissió és la continuïtat de les Auditories Energètiques, que es realitzen amb la finalitat d’ajudar a aplicar mesures d’estalvi i millor eficiència en els consums, a famílies en situació de vulnerabilitat. Aquest programa inclou l’assessorament i l’ajuda per fer diferents gestions amb la companyia que permetin un major estalvi en el concepte de consums energètics. Com a novetat respecte a campanyes anteriors, es focalitzarà inicialment l’atenció en famílies derivades de l’Oficina Local d’Habitatge (per ajudar a controlar consums en els nous pisos de què disposin) a més de les unitats familiars derivades dels serveis socials. Es calcula que participaran en el programa d’Auditories Energètiques unes 80 famílies.

En la comissió municipal de Pobresa Energètica s’ha exposat també l’acord a què ha arribat la Generalitat i Endesa i que serviran de model per negociar amb la resta d’empreses subministradores de gas i electricitat, les administracions i les companyies, basat en la corresponsabilitat en la despesa social que suposa la pobresa energètica per protegir les persones vulnerables.

Característiques de la Comissió local de pobresa energètica

Ple de l’Ajuntament va acordar, al novembre de 2016, la creació d’una comissió de pobresa energètica entre la Paeria, entitats del tercer sector i la resta d’entitats que tracten amb persones vulnerables.

El 27 de gener de 2017 es va constituir  la Comissió local de pobresa energètica amb l’objectiu posar en valor i coordinar els instruments de què disposem en l’àmbit local per lluitar contra la pobresa energètica.

Les funcions d’aquesta comissió són:

-Dimensionar i fer els seguiment de la pobresa energètica a la ciutat -Realitzar propostes d’intervenció:

-Formació i sensibilització

-Prevenció

-Mesures correctives

-Atenció a les situacions d’urgència

Formen part de la Comissió:

-Càritas Diocesana de Lleida

-CCOO

-Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Demarcació de Lleida §Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida

-OMIC. Ajuntament de Lleida

-Regidoria d’Habitatge: servei instal·lacions i equipaments públics i energia. Ajuntament de Lleida

-Regidoria de persones, comunitat i agenda 2030. Ajuntament de Lleida

-Regidoria d'habitatge i transició ecològica. Ajuntament de Lleida

-Taula de la pobresa energètica de Lleida

-UGT

-Universitat de Lleida. Càtedra sobre desigualtat socials

Et destaquem...