Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Es planten un centenar d'arbres a la plaça Ricard Viñes

Es planten un centenar d'arbres a la plaça Ricard Viñes

A hores d'ara, els operaris estan aixecant les dues construccions de formigó que taparan les entrades i sortides dels vianants a l'aparcament

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Es planten un centenar d'arbres a la plaça Ricard Viñes

Aquest dimarts, l’empresa adjudicatària de les obres de l’aparcament i la reurbanització de la plaça Ricard Viñes, la UTE formada per les empreses Dragados-Benito Arnó, ha iniciat la plantació de gairebé un centenar d'arbres i arbustos de moltes espècies diferents, entre els quals hi ha magnoliers, llorers, xiprers o arbres de l'amor, naturals de la zona mediterrània que a la primavera estan coberts amb una capa de flors de color rosa. Molts dels arbres seran de gran mida, perquè puguin lluir i fer ombra ràpidament, sense necessitat d'esperar anys perquè creixin. De fet, s’ha cobert amb una espessa capa de terra la llosa que tapa el pàrquing subterrani, per poder-hi plantar arbres grans. La tria de l’arbrat s’ha escollit tenint en compte l’assessorament dels tècnics de Jardineria de l’Ajuntament de Lleida.En l'actualitat, els operaris estan aixecant les dues construccions de formigó que taparan les entrades i sortides per als vianants a l'aparcament (escales i ascensors), una pròxima a Fleming i l'altra a l'altre extrem de la plaça. Configuren uns volums elevats, però estaran dissimulats amb una espècie de grades enjardinades amb gespa. També s’han instal•lat uns originals fanals dissenyats expressament per a la plaça per l'arquitecta autora del projecte de remodelació de la plaça, Benedetta Tagliabue, responsable del prestigiós gabinet Miralles-Tagliabue.

 

Pel que fa al paviment, també serà de diferents colors i tipologies, des de granit gris clar i gris fosc fins a llambordes verdes i granat. A més, l'arquitecta ha previst dibuixar un piano al paviment en honor al pianista Ricard Viñes, que dóna nom a la plaça. Així mateix, hi haurà espais destinats a les terrasses dels establiments hostalers de la plaça i s'instal•laran quatre tòtems enllaçats amb uns cables.

 

La Paeria va elegir a l'abril del 2008 el projecte presentat per les empreses Dragados i Benito Arnó i firmat per l’arquitecta Tagliabue, d'entre els quatre que es van presentar al concurs. A més de suposar una modernització evident, ja que el disseny de Ricard Viñes havia quedat obsolet, la plaça guanyarà zona vianalitzada i una reordenació del trànsit.

 

Així, paral•lelament a la urbanització de la plaça, que estarà enllestida a l’estiu, properament començarà la construcció de la rotonda prevista a l'encreuament de Prat de la Riba, Rovira Roure i Balmes, que serà executada per fases i començarà per la zona més pròxima a la plaça.

 

En total està previst que es reurbanitzin 8.900 metres quadrats de superfície, entre la nova plaça, els dos carrers que es reordenaran i la rotonda de regulació del trànsit (que facilitarà tant els moviments d’entrada i sortida al pàrquing subterrani, així com la reordenació del trànsit dels carrers adjacents, com són Prat de la Riba, Rovira Roure i Balmes), el que permetrà recuperar gairebé 4.000 metres quadrats de superfície per als vianants en relació a la plaça actual.

El projecte aposta per un disseny en planta en forma de trapezi que manté la forma de laberint. Els accessos a l’aparcament, que tindrà tres plantes i una capacitat de 466 places, estaran integrats en la plaça i més propers al carrer Balmes. Els accessos verticals (escales i ascensor) es troben: un al costat de les rampes de vehicles i l’altre prop del carrer Fleming, tots dos a l’interior de l’àmbit de la plaça.

Et destaquem...