Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Els informes sobre la mèlia de la plaça Sant Joan recomanen talar-la per un risc "molt probable" de caiguda

Els informes sobre la mèlia de la plaça Sant Joan recomanen talar-la per un risc "molt probable" de caiguda

Els serveis municipals de Jardineria procediran a la tala d'aquest exemplar en els pròxims dies, per a prioritzar la seguretat de les persones, i es plantarà nou arbrat.

Data publicació: Dijous 04, març del 2021


Imatge de la notícia Els informes sobre la mèlia de la plaça Sant Joan recomanen talar-la per un risc "molt probable" de caiguda

Imatge: ©TripAdvisor (usuari JuanMarco31)

Els dos informes que la Paeria va encomanar per avaluar el vigor, l'estabilitat i l'estat fisiològic de l'arbre de l'espècie Melia Azederach de la plaça Sant Joan, per determinar si era convenient o no talar-la, han establert que és necessari eliminar l'exemplar, ja que el risc de fractura o caiguda és "molt probable".

Els estudis, encomanats al Grupo Eulen i a Doctor Arbol, i que complementen l'informe elaborat pels serveis municipals de Jardineria, han realitzat proves diagnòstiques de resistografia en diferents punts de la base de l'arbre i determinen que presenta defectes que són molt greus, que han provocat alteracions en la base, generant una inclinació que posa en risc als vianants pel perill de fractura. Aquest perill, juntament amb el fet que l'arbre sigui jove (determinen que porta plantat uns 13 anys) desaconsellen fer un ancoratge, segons els dos informes, que recomanen substituir-lo per un nou exemplar "que tingui garanties de longevitat segura". La conclusió de recomanació de tala imminent i prioritària per risc d'accident són, doncs, coincidents entre els serveis tècnics municipals i els dos informes independents encarregats per la regidoria.

La humitat ha provocat que la part enterrada del tronc s'hagi degradat i estigui en "desenvolupament de pudrició" al tronc-coll de l'arbre. L'arbre "no ha pogut col·locar arrels en el subsòl a causa de l'excés de compactació", un problema que se suma a l'estrangulament que li provoquen les mateixes arrels en embolicar-se amb la base del tronc, un inconvenient que no es pot corregir i que comporta una reducció del creixement i una "feblesa estructural".

Tots aquests factors han provocat una pèrdua d'estabilitat que ha fet que l'arbre estigui molt inclinat i la base del tronc estigui recolzada sobre la reixa de l'escocell, fet que produeix encara més danys en el 45% de la secció. Els estudis també determinen que la mèlia presenta una fissura oberta, "indicativa de la producció d'una esquerda al costat de tracció" una circumstància que n'empitjora l'estabilitat.

Sobre el grau de risc, es conclou que l'exemplar ja ha generat una pèrdua d'estabilitat en les arrels, "ha cedit i s'ha inclinat, trobant-se recolzat. Es tracta d'alteracions greus que generen risc de fractura, i que a la vegada, degeneraran amb el temps. Per aquest motiu es recomana eliminar l'exemplar". Els informes també posen en relleu que l'arbre genera un perill d'accident elevat per les persones atès que està situat al damunt de la terrassa d'un establiment, fet que fa que el risc d'accident sigui inacceptable.

Un cop recollides totes les dades aportades pels informes, i seguint el criteri de prioritzar la seguretat per a les persones, els serveis de Jardineria de la Paeria procediran a la tala d'aquest exemplar en els pròxims dies. En el mateix emplaçament s'hi plantarà nou arbrat adaptat a les condicions particulars del subsòl de la plaça Sant Joan, dins del projecte de remodelació verda d'aquest espai, que preveu plantar-hi més d'una vintena d'arbres el pròxim hivern.

Et destaquem...