Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El Viver d'Agricultors de Rufea dóna els seus primers fruits

El Viver d'Agricultors de Rufea dóna els seus primers fruits

La iniciativa, impulsada per l'Ajuntament de Lleida, és un projecte innovador a tota Catalunya que fomenta l'emprenedoria i l'autoocupació en el sector agrícola El Viver d'Agricultors de Rufea compta actualment amb tres emprenedors agraris que basen la seva activitat en la producció d'hortalisses ecològiques i la venda de proximitat i, a més, ha permès la contractació de tres treballadors més que realitzen treballs a les finques

Data publicació: Divendres 29, agost del 2014


Imatge de la notícia El Viver d'Agricultors de Rufea dóna els seus primers fruits

L’alcaldessa accidental, Sara Mestres, i el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, han visitat avui els emprenedors que han iniciat el seu projecte agrícola en els Vivers d’Agricultors de Rufea impulsats per l’Ajuntament de Lleida. El Viver d’Agricultors de Rufea és un projecte innovador a tota Catalunya adreçat a totes aquelles persones que tenen una idea de negoci basat en l’agricultura i que, sense disposar de terra, volen iniciar-li minimitzant la inversió inicial.

L’alcaldessa accidental, Sara Mestres, ha explicat que a través d’aquest projecte, la Paeria dóna suport a totes aquelles persones que estiguin interessades en ser emprenedores i que veuen en l’activitat agrícola una sortida professional. D’aquesta manera, ha destacat Mestres, la Paeria facilita i ajuda a posar en marxa d’empreses relacionades amb l’agricultura, alhora que es dinamitza l’Horta de Lleida.

Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, ha destacat que el Viver d’Agricultors de Rufea està orientat a persones que no són del sector agrari o a agricultors que volen diversificar la seva producció. “L’Ajuntament de Lleida cedeix als emprenedors una parcel·la agrària d’unes dues hectàrees durant cinc anys, que inclou la xarxa principal de regi l’aigua, i els facilita tot tipus d’assessorament per poder tirar endavant el seu negoci”, ha detallat el regidor. 

Actualment el Viver d’Agricultors de Rufea compta amb tres emprenedors, amb possibilitat d’ampliar encara més aquest projecte per “la bona acollida que ha tingut i per l’interès que ha creat” segons el responsable de Medi Ambient i Horta de la Paeria. En aquest sentit, el projecte ha permès l’autoocupació de tres emprenedors i, a més a més, s’ha contractat tres treballadors més que realitzen treballs a les finques. Els tres emprenedors que hi ha actualment basen la seva activitat en la producció d’hortalisses ecològiques i la venda de proximitat i ofereixen un ampli ventall de cultius i de diferents varietats.

Un dels emprenedors que actualment està tirant endavant la seva pròpia empresa agrícola, Dani Rovira, ha explicat que “es tracta d’una iniciativa extraordinària”. “Les condicions que ofereix l’Ajuntament de Lleida, amb un terreny pla, amb terra bona i amb disposició d’aigua, entre altres facilitats, és una boníssima oportunitat per tirar endavant el meu negoci”, ha conclòs l’emprenedor. A més a més, ha explicat, “la Regidoria de Medi Ambient i Horta ens ajuda a diversificar i obrir mercat i ens ofereix tot tipus d’assessorament”.

Un altre dels horticultors eco que gestiona un dels horts d’emprenedors de Rufea, Héctor Serrano, també ha valorat molt positivament aquesta iniciativa, que li proporciona una sortida professional i que li permet anar ampliant poc a poc el seu negoci. Serrano ha explicat, durant la visita, que cultiva verdura de temporada, i que en aquests moments estan iniciant la campanya de tardor. L’Horticultor ha explicat que ven les seves verdures principalment al consumidor final, però que també aposta per diversificar les seves àrees de negoci proporcionant els seus cultius a la restauració i a diferents establiments d’alimentació de Lleida.

El Viver d’Agricultors rep l’assessorament tècnic de l’ADV de Producció Ecològica de Ponent en matèria de control de plagues i malalties amb sistemes ecològics. Un dels horts disposa, a més a més, d’un sistema d’una estació de monitorització que registra el moviment de l’aigua al sòl. El responsable del nou sistema de reg, de l’empresa Safsampling, ha explicat que l’estació serveix, d’una banda, per gestionar l’aigua d’una manera racional i, de l’altra, facilita que el cultiu expressi tot el seu potencial.

Et destaquem...