Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El Parc de la Mitjana acull 14 espècies diferents de ratpenats

El Parc de la Mitjana acull 14 espècies diferents de ratpenats

Aquest dissabte s'ha celebrat la 4a Nit dels Ratpenats, una iniciativa que se celebra arreu d'Europa cada any durant l'estiu

Data publicació: Dissabte 21, setembre del 2013


Imatge de la notícia El Parc de la Mitjana acull 14 espècies diferents de ratpenats

L’Ajuntament de Lleida ha acollit aquest vespre “La 4a Nit dels Ratpenats” al Parc de la Mitjana, una activitat dedicada al coneixement dels ratpenats i al foment de la seva protecció. Aquesta iniciativa es celebra arreu d’Europa cada any durant d’estiu, amb l’anomenada “BatNight”.

Al llarg de la tarda s’han fet diferents tallers infantils de manualitats per aprendre com viuen i com són els ratpenats: des de conèixer les espècies que habiten a la Mitjana, fins a fer un ratpenat de cartró per decorar l’habitació o un ratpenat-imant de nevera. A continuació ha tingut lloc una conferència on s’ha explicat els hàbits de vida, alimentació i reproducció d’aquests animals que ha realitzat David Guixé, biòleg expert en quiròpters del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que des de fa quatre anys fan estudis dels ratpenats de Lleida

La darrera activitat ha començat quan s’ha fet fosc i ha consistit en revisar els mètodes de captura científica de ratpenats, amb xarxes i arpes que permeten capturar els animals vius per identificar-los, mesurar-los i anellar-los. Finalment, s’ha fet una passejada fins a l’embarcador on s’han pogut observar els ratpenats amb els seus diferents hàbits de caça nocturna que són diferents segons les espècies. També s’ha posat en marxa el detector d’ultrasons que permet determinar les diferents espècies presents al parc i també analitzar l’activitat que en aquell moment fan els animals, ja que emeten crits diferents segons estiguin caçant, reconeixent el medi, aparellant-se o interactuant amb altres individus.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es promou el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals. Els darrers anys, els estudis que l’Ajuntament de Lleida ha encarregat al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya sobre els ratpenats de diferents parcs de la ciutat han permès censar 14 espècies diferents.

De les 14 espècies presents al Parc de la Mitjana, les més abundants són el ratpenat dels graners i la pipistrela nana. També s’ha detectat la presència de nòctul mitjà, que és una espècie que va ser trobada per primera vegada l’any 2010 als Camps Elisis i és la única localitat coneguda de tota Catalunya. Aquest ratpenat utilitza els grans arbres dels Camps Elisis com a refugi per amagar-se durant el dia i, des d’aquí, es desplaça fins a la Mitjana dins de les seves rutes de cacera nocturna.

També s’ha detectat la presència de la ratapinyada d’aigua (Myotis daubentonii), tant a la Mitjana com a Rufea, i la ratapinyada de peus grans (Myotis capaccinii). Les dues espècies estan lligades als ambients aquàtics i s’alimenten bàsicament d’insectes aquàtics. Ambdues espècies estan protegides i en el cas de ratapinyada de peus grans és una espècie en perill d’extinció que només es troba en localitats circummediterrànies.

 

Et destaquem...