Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/El Noguerola ja no aboca aigües residuals al Segre

El Noguerola ja no aboca aigües residuals al Segre

Inversió de prop de tres milions d'euros per construir nous col•lectors que recullen aquestes aigües i les recondueixen a la depuradora

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia El Noguerola ja no aboca aigües residuals al Segre

L’Ajuntament de Lleida ha finalitzat les obres per eliminar tots els vessaments incontrolats que encara anaven a parar al riu Noguerola, i per tant al riu Segre, i que es concentraven als barris de Ciutat Jardí, Balàfia i l’entorn de Rambla Ferran/Príncep de Viana, així com en alguns carrers dels barris del Secà i Pardinyes. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha destacat que finalment s'hagi pogut netejar el cabal del Noguerola d'aigües residuals.

En aquest sentit, l’actuació que es va començar executar al maig de l’any passat, ha servit per construir interceptors i nous col•lectors que recullen les aigües residuals i les condueixen a la depuradora, connectant d’aquesta manera a la xarxa de clavegueram de la ciutat una quinzena de col•lectors antics que abocaven al Noguerola i 44 escomeses d’edificis particulars, tal com ha explicat la tinenta d'alcalde responsable d'Urbanisme, Marta Camps.

En total, s’han construït uns 1.990 metres de col•lector des de l’Onze de Setembre fins a la Rambla Ferran, així com tot un seguit d’actuacions per localitzar i interceptar els abocaments incontrolats que es produïen directament al Noguerola en el seu recorregut més urbà, és a dir, entre l’avinguda Marimunt/Onze de Setembre i fins a connectar al riu Segre, en un tram de 2,1 quilòmetres de longitud.

Un projecte ambiciós, amb subvenció europea

En els darrers anys, la Paeria ha dut a terme diverses actuacions per intentar reconduir abocaments del Noguerola, tot canalitzant i entubant el riu a l’entrada de la Ciutat, a l’Horta, com a diverses urbanitzacions de Ciutat Jardí, o connectar totes les escomeses que no estaven connectades a xarxa en el tram entre la Rambla Ferran i l’avinguda del Segre, aprofitant les obres de remodelació de la plaça Noguerola. Tot i així, aquest projecte, que es va adjudicar a la UTE Dragados-Biosca amb un pressupost de 2.794.409,33 i que té subvenció del Fons de Cohesió de la Unió Europea, ha estat més ambiciós amb l’objectiu d’acabar amb totes les escomeses que fins ara no estaven connectades a la xarxa per reconduir-les a la depuradora, deixant el Noguerola, estrictament com un riu per evacuar aigües pluvials i sobrants de reg, de tal manera que es millora notablement la qualitat de l’aigua del riu Segre.

La ciutat de Lleida està creuada per rius que amb el pas del temps s’han endegat i han passat a formar part de la xarxa de drenatge i desguàs. El riu Noguerola, que té una longitud de 2,1 kilòmetres, constitueix un dels eixos principals de drenatge de Lleida, ja que és una llera natural que històricament ha rebut els abocaments de les seves zones d’influència.

El seu funcionament es pot considerar com a eix principal de drenatge de les aigües pluvials i excedents de regants, però s’han de desconnectar les aigües residuals que es troben incorporades directament i passar a funcionar com a sobreeixidor de pluvials d’aquests col•lectors.

L’objecte de les obres ha estat determinar les aportacions d’aigües residuals que es produeixen al Noguerola en l’àmbit de les zones de Ciutat Jardí, Balàfia i Rambla Ferran i realitzar els col•lectors necessaris per recollir-les i desviar-les cap als col•lectors municipals que porten les aigües residuals fins l’ EDAR, per ser tractades.

Un vídeo per il•lustrar la recuperació del Noguerola

L’Ajuntament de Lleida ha editat un vídeo que il•lustra mitjançant recreacions virtuals l’actuació que s’ha dut a terme per eliminar els vessaments incontrolats al riu Noguerola, i per tant, al riu Segre. Aquest vídeo es mostrarà a l’estand que la Paeria disposa a Fira Natura, que comença aquest divendres. L’estand està dedicat al riu Segre i a la declaració de l’any 2010 com a Any del riu Segre i es presenten els espais naturals lligats al riu i també la recuperació del Noguerola, que repercutirà en la millora de la qualitat del riu i que, a més, es reforçarà amb diversos projectes de millora de la canalització.

A més, el vídeo s’enviarà a totes les escoles de l’Agenda 21 escolar en la qual hi participen 50 centres, perquè l’utilitzin com a recurs educatiu els 10.000 alumnes que la conformen.

També s’utilitzarà com a recurs a les activitats de visita de l’EDAR (Estació Depuradora d’Aigües Residuals) dels alumnes de les escoles de Lleida i província. Es passarà a l’aula, abans de la visita a la depuradora. Cada curs es fa unes 60 visites guiades, amb un total de 1.100 alumnes.

Et destaquem...