Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/El llibre “Aigua, pagesia i institucions. El Canal de Pinyana” aprofundeix en la història i la importància del canal a Lleida

El llibre “Aigua, pagesia i institucions. El Canal de Pinyana” aprofundeix en la història i la importància del canal a Lleida

El paer en cap, Àngel Ros, ha afirmat que el canal de Pinyana és part indispensable i indissociable de la historia de la ciutat com també ho és l’agricultura, sector econòmic que defineix les terres lleidatanes.

Data publicació: Dijous 05, abril del 2018


Imatge de la notícia El llibre “Aigua, pagesia i institucions. El Canal de Pinyana” aprofundeix en la història i la importància del canal a Lleida

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El paer en cap i president de la Comunitat de Regants del Canal de Pinyana, Àngel Ros, ha participat aquest vespre en la presentació el llibre “Aigua, pagesia i institucions. El Canal de Pinyana”, d’Enric Vicedo i publicat a Editorial Pagès. Ros ha felicitat l’autor per haver impulsat aquest llibre que se entra en una part fonamental de la història de la ciutat de Lleida i del territori que l’envolta. L’alcalde ha afirmat que el canal és part indispensable i indissociable de la història de Lleida, com ho és l’agricultura, sector econòmic que defineix les terres lleidatanes.

En el seu parlament, ha repassat els vuit darrers segles, en què, entre altres, destaca quan Pere Cavassèquia va vendre a al ciutat la sèquia de Pinyana, l’any 1213, i pocs anys després, el 1229, va començar l’etapa de prosperitat i gestió municipal exclusiva que va arribar fins a finals del s. XVIII. Ros ha remarcat que el govern de l Paeria ha estat sempre referent en la història del canal i que el 1758 es va crear la Junta de Sequiatge, presidida per l’alcalde. Aquesta va perviure fins el 1951, quan es va crear la Comunitat Central, també presidida pel paer en cap.

L’autor del llibre, Enric Vicedo, ha indicat que la publicació va dirigida a tres segments de públic: als regants, al públic en general i als historiadors i especialistes que es dediquen a la recerca. Segons ha dit, més de la meitat del contingut publicat és nou i ha explicat l’estructura del llibre, en capítols, que detallen la historia dels regs des de l’Edat Mitjana.

Eulàlia Pagès, de l’editorial que ha publicat el llibre, ha remarcat l’esperit d’investigador de l’autor i ha assegurat que és un “luxe” ser partícip d’aquest volum perquè “aporta un granet de sorra al coneixement de la història de casa nostra”.

El president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú, ha recordat la figura dels sequiers i de la vinculació a la terra de la gent que neix a l’Horta, així com també ha parlat del valor que té l’arxiu del canal, que serveix de font a diversos estudiosos.

El president de la Junta de Govern del Sindicat de Regs, Ramon Piqué, ha posat en relleu el canal i ha comentat que sobre ell s’ha construït el progrés agrícola i cultural de la zona.

El tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha assistit a l’acte, que s’ha fet a les oficines del a Comunitat General de Regants del Canal de Pinayana, ubicada a l’avinguda Onze de Setembre.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...