Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/3era "Nit dels Ratpenats” a la Mitjana

3era "Nit dels Ratpenats” a la Mitjana

Grans i petits han pogut conèixer molts detalls de la vida dels ratpenats, i trencar mites com que són cecs o que són vampirs. Tots els ratpenats europeus s'alimenten d'insectes i la majoria tenen bona vista.

Data publicació: Dijous 12, juliol del 2012


Imatge de la notícia 3era "Nit dels Ratpenats” a la Mitjana

La Mitjana ha acollit aquest vespre “La Nit dels Ratpenats”, una activitat dedicada al coneixement dels ratpenats i al foment de la seva protecció. Aquesta iniciativa es celebra arreu d’Europa cada any per aquestes dates d’estiu, amb l’anomenada “BatNight”.

Al llarg de la tarda s’han fet diferents tallers infantils de manualitats per aprendre com viuen i com son els ratpenats: des de conèixer les espècies que habiten a la Mitjana, fins a fer un ratpenat de llana per decorar l’habitació o un ratpenat-imant de nevera. A continuació ha tingut lloc una conferència a càrrec de David Guixé, biòleg expert en quiròpters que ha explicat els hàbits de vida, alimentació i reproducció d’aquests animals.

La darrera activitat ha començat quan s’ha fet fosc i ha consistit en revisar els mètodes de captura científica de ratpenats, amb xarxes i arpes que permeten capturar els animals vius per identificar-los, mesurar-los i anellar-los. Finalment, s’ha fet una passejada fins a l’embarcador on s’han pogut observar els ratpenats amb els seus diferents hàbits de caça nocturna que són diferents segons les espècies. També s’ha posat en marxa el detector d’ultrasons que permet determinar les diferents espècies presents al parc i també analitzar l’activitat que en aquell moment fan els animals, ja que emeten crits diferents segons estiguin caçant, reconeixent el medi, aparellant-se o interactuant amb altres individus.

Els ratpenats són animals nocturns, d’alt interès ecològic, grans depredadors d’insectes, molt vulnerables i sovint desconeguts. Diversos estudis demostren que les poblacions de ratpenats estan disminuint arreu d’Europa. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament de Lleida es promou el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals.

En aquesta línia, el proper 26 de juliol, s’organitza una sortida per continuar amb el seguiment científic al parc de la Mitjana dels ratpenats aquàtics, dins el marc del programa Quirorius. Als interessats en participar en l’estudi podeu posar-vos en contacte la Regidoria de Medi Ambient i Horta (infosostenible@paeria.cat, Telf 973 700 455).

 

Et destaquem...