Les varietats tradicionals de l'Horta de Lleida
Les varietats tradicionals de l'HORTA DE LLEIDA són aquelles varietats que s’han cultivat al llarg dels anys, amb uns gustos característics i lligat a un saber-fer local.
Conservar les varietats tradicionals és conservar la identitat de l’HORTA DE LLEIDA, el seu paisatge i les seves persones.
L’HORTA DE LLEIDA, és l’espai agrari que envolta la ciutat de Lleida, on s’hi cultiven fruiters i hortalisses. Cultius, canals, sèquies, torres... formen aquest paisatge productiu amb identitat pròpia que també actua de pulmó verd de la ciutat. Consumint els aliments de l’Horta gaudiràs d’aliments locals i de qualitat, ajudaràs a enfortir l’economia local i participaràs en el seu desenvolupament.
Aquest projecte ha estat realitzat per l’Ajuntament de Lleida i l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida, amb l’objectiu de conservar les varietats tradicionals i promoure l’Horta de Lleida.
LES VARIETATS IDENTIFICADES
Descarrega’t el llistat i les fitxes de les varietats identificades fins el moment a l'Horta de Lleida:
En cas que us interessi algun de les varietats, preguem us poseu en contacte amb nosaltres a infosostenible@paeria.cat.
ESTUDIS REALITZATS I ARTICLES
Descarrega’t els estudis:
- PROSPECCIÓ DE LES VARIETATS LOCALS D’HORTALISSES I FRUITERS A L’HORTA DE LLEIDA. 2010. Ballesta A., Chocarro C., Gavilán P. Universitat de Lleida.
- CARACTERITZACIÓ DE LES VARIETATS LOCALS DE BRÒQUIL, CARXOFA I MADUIXA DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Cos, G.; Ballesta, A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida.
- CARACTERIZACIÓN DE 15 VARIEDADES LOCALES DE TOMATE DE L’HORTA DE LLEIDA. 2012. Fornés, R; Ballesta A. Treball pràctic tutorat. Universitat de Lleida.
+ FITXES DE CARACTERITZACIÓ DELS TOMÀQUETS DE L’HORTA DE LLEIDA.
- RECUPERACIÓN DE VARIEDADES HORTÍCOLAS LOCALES: RESULTADOS PRELIMINARES EN L'HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Gavilan P.; Chocarro C.; Muntané J. 2010. Comunicació al IX Congreso de la Sociedad Española de Agricultura Ecológica. Qualitat i seguretat alimentaria. Lleida.
- LES VARIETATS LOCALS A L’HORTA DE LLEIDA. Ballesta A.; Chocarro C.; Gavilan P. Publicat a la revista AGROCULTURA nº44 (www.agro-cultura.org).
La maduixa de Lleida | El bròquil llucat |
DIFUSIÓ
Per tal de donar a conèixer el projecte, durant la tardor del 2012 s’han distribuïts bròquils llucats dins d’un test molt ben adornat. A la primavera del 2013, s'ha repartit maduixeres de l’Horta de Lleida! El bròquil llucat ha estat cedit gràcies a en Pep Valls (Hortivalls, partida Serrallarga), i les maduixeres gràcies a en Tomàs Ollé (Partida Marimunt). Aquest projecte també ha comptat amb la col•laboració del Centre Especial de Treball de l’Ajuntament de Lleida. |
AGRAÏMENTS
Agraïm a tots aquells agricultors i agricultores de l’Horta de Lleida que han participat en aquest projecte i que, amb la seva feina, ajuden a conservar les tradicions i la identitat del territori.
Agraïm també la feina realitzada per la Dra. Astrid Ballesta i la Dra. Cristina Chocarro, de la Universitat de Lleida, pel seu entusiasme vers les varietats tradicionals de l’Horta.