Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/L'Incasòl referma el seu compromís amb els projectes estratègics de Lleida per a desenvolupar habitatge i sòl industrial

L'Incasòl referma el seu compromís amb els projectes estratègics de Lleida per a desenvolupar habitatge i sòl industrial

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, i la directora de l'Institut Català del Sòl, Mercè Conesa, han inaugurat avui la mostra "#INCASÒL40–40 anys, 40 raons", que podrà veure's durant tot aquest mes al Mercat del Pla. Conesa ha explicat que confien a enllestir la tramitació del Pla Director de Torreblanca-Quatre Pilans aquest any, per a iniciar les obres d'urbanització durant l'any vinent, i que també s'implicaran a fons en la promoció d'habitatge social a l'Àrea Residencial Estratègica.

Data publicació: Dimarts 14, juny del 2022


Imatge de la notícia L'Incasòl referma el seu compromís amb els projectes estratègics de Lleida per a desenvolupar habitatge i sòl industrial

Imatge: (c) Mario Gascón

La directora de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Mercè Conesa, ha refermat avui el compromís d'aquest ens i de tot el govern de la Generalitat per a impulsar dos projectes estratègics per a desenvolupar habitatge assequible i sòl per a activitats econòmiques a Lleida, com són l'Àrea Residencial Estratègica i el polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans. Conesa ha estat acompanyada avui pel Paer en Cap, Miquel Pueyo, el primer tinent d'alcalde, Toni Postius, i el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, en la inauguració de la mostra "#INCASÒL40–40 anys, 40 raons", que coincideix amb el 40è aniversari de l'Institut i que es pot veure durant tot aquest mes de juny al Mercat del Pla.

"El Govern de Catalunya fa una aposta clara per les terres de Lleida. Tenim molt present que després de la pandèmia cal donar un impuls molt important als territoris estratègics i considerem que Lleida n'és un. Ens preocupa molt que hi hagi empreses que han optat per altres indrets per emplaçar-se. Això es vol modificar des del govern de la Generalitat i ens han encarregat que l'Incasòl pugui desenvolupar sectors d'activitat econòmica al voltant de Lleida", ha afirmat la directora.

"L'agenda de la Paeria és una agenda orientada a l'any 2030. El nostre objectiu és que Lleida es converteixi en un hub agrobiotech del sud d'europa i per aconseguir-ho cal sumar esforços i aprofitar sinergies, no només amb els agents locals, sinó òbviament amb el govern del país, que és essencial en aquesta transformació. Tenim entre mans projectes com el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans o l'ARE on la participació de l'Incasòl serà clau i que aniran més enllà del període tradicional d'un mandat. Si hi sumem les transformacions i les obres que realitzarem amb els fons europeus, crec que ens trobem amb l'inici d'un període de transformació que pot resistir perfectament la comparació amb el moment en què Lleida va enderrocar les muralles o quan va arribar el ferrocarril a la ciutat", ha afirmat, per la seva banda, Pueyo.

Sobre Torreblanca, Conesa ha assenyalat que els diferents departaments del Govern hi treballen de forma coordinada i molt intensament per accelerar els tràmits urbanístics. La previsió és que el mes vinent s'aprovi inicialment el Pla Director Urbanístic, per tal de poder fer l'aprovació provisional a final d'any i la definitiva i el projecte d'urbanització a principis de l'any vinent. Això permetria iniciar les obres al segon semestre de 2023, ha detallat.

Pel que fa a l'ARE, l'Incasòl i la Paeria ja han constituït el consorci que gestionarà el seu desenvolupament i que liderarà l'Incasòl. "Com a administració actuant serem garants del desplegament de tots els documents urbanístics i de tot el projecte d'urbanització i l'execució de les obres, donant compliment als terminis fixats", ha assenyalat Conesa, qui també ha remarcat que la meitat dels habitatges previstos, uns 1.800, seran de protecció oficial i bona part d'aquests de promoció pública per part del mateix Incasòl i de la Paeria amb prioritat per a modalitats de lloguer assequible.

Exposició sobre el 40è aniversari

En l'exposició "#INCASÒL40–40 anys, 40 raons", que es pot veure durant tot aquest mes de juny al Mercat del Pla, l'Incasòl fa un balanç dels seus 40 anys d'existència i projecta el seu model urbà i territorial de país en els 6 grans eixos de l'Agenda Urbana de Catalunya, reordenats per explicar millor l'activitat d'aquest organisme públic de la Generalitat encarregat del desenvolupament urbà de Catalunya i de la implementació de les polítiques en matèria d'urbanisme, habitatge i gestió del sòl.

La mostra consta de tres estructures i cadascuna d'elles recull dos eixos de l'Agenda Urbana de Catalunya. En total, es presenten 6 audiovisuals que desgranen les 40 raons o 40 compromisos que defineixen la seva tasca, a més de 40 codis QR que ofereixen la possibilitat d'endur-se la informació ampliada a casa. L'acte d'inauguració també ha comptat amb la participació del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, i de la directora dels serveis territorials de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori a Lleida, Maria Dolors Tella.

Et destaquem...