Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria sol·licita al Ministeri de Foment el finançament per iniciar de forma imminent les obres del projecte Mariola 20.000

La Paeria sol·licita al Ministeri de Foment el finançament per iniciar de forma imminent les obres del projecte Mariola 20.000

El consistori lleidatà ha fet arribar a la conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat perquè el remeti a Madrid el dossier amb els detalls del pla de regeneració, que afecta més de 500 habitatges i té un cost estimat de 17,4 milions d’euros. L’ajuntament ha comprat nou pisos a la Mariola durant l’any 2019 per a polítiques socials d’habitatge, amb una inversió de 161.971 €, menys de divuit mil euros per immoble.

Data publicació: Divendres 24, maig del 2019


Imatge de la notícia La Paeria sol·licita al Ministeri de Foment el finançament per iniciar de forma imminent les obres del projecte Mariola 20.000

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat el procediment per demanar a la Subdirección General de Política y Ayudas a la Vivienda del Ministerio de Fomento el finançament per iniciar de forma imminent les obres del projecte Mariola 20.000. El ministeri ha mostrat ja en diverses reunions la seva voluntat de col·laborar en el projecte, però cal que la petició es faci a través de la Generalitat.

La Paeria ha enviat ja tota la documentació a la Secretaria d'Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat, per tal que la remeti a Madrid. Es tracta d'un dossier amb tots els detalls d'aquest pla que té l'objectiu de regenerar 20.000 m² de sostre edificable al barri de la Mariola, entre els carrers de Mart, Mariola, Júpiter i Cardenal Cisneros. El pla contempla l'actuació en un total de 502 habitatges i 6 locals del grup Mariola i dos blocs del carrer Cardenal Cisneros.

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha destacat que Mariola 20.000 és "el projecte de regeneració urbanística més ambiciós dels últims anys a Lleida, ja que transformarà una gran part d'un barri que ho necessita i que ens estimem, com és el de la Mariola".

La renovació integral de tot aquest sector del barri és un compromís de l'Ajuntament de Lleida que només és possible en el marc de les polítiques públiques de renovació urbana, amb la participació i el compromís de la resta d'administracions amb competències en matèria d'habitatge, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Foment. La Paeria considera que és responsabilitat de totes les administracions garantir el dret a l'habitatge digne a les persones que viuen a la Mariola, regenerar-la amb diferents equipaments i zones verdes i dotar-la de noves oportunitats econòmiques i de dinamització comercial. El cost estimat del projecte Mariola 20.000 és de 17,4 milions d'euros i la previsió és iniciar el projecte urbanístic l'any 2020. Les ajudes estatals en matèria de regeneració d'habitatges es regulen pel Plan Estatal de Vivienda 2018-2021, mitjançant el Reial Decret 106/2018, de 9 de març.

La Paeria impulsa des del 2018 aquest important projecte integral de regeneració urbana, que es va iniciar amb la recopilació d'informació social i tècnica i l'elaboració d'un cens d'habitatges, on s'ha comptabilitzat que el 60% dels habitatges es troben en situació regular, el 15% en situació regular buits, un 11% pateixen una situació d'ocupació irregular i un 14% estan tapiats. La major part dels habitatges són de reduïdes dimensions i sense ascensor i molts d'ells presenten patologies estructurals. En l'actualitat, en aquest sector hi viuen 852 persones. D'aquestes, prop d'un 30% de la població és menor de 18 anys i un 11% és major de 65 anys.

El consistori lleidatà també ha posat en marxa l'Oficina d'Informació Mariola 20.000 i ha portat a terme un procés participatiu, que ha comptat amb la recollida d'enquestes amb 18 preguntes sobre l'àmbit social i econòmic dels veïns i l'organització de tallers participatius de debat per recollir propostes sobre aspectes com la construcció d'habitatges i equipaments, les zones verdes i altres qüestions. Els mateixos veïns han pogut triar els àmbits a debatre, amb l'objectiu que sigui la ciutadania qui defineixi quina és la Mariola que es vol en un futur. El resultat d'aquest procés participatiu es tindran en compte per part de l'equip tècnic que redacti el projecte urbanístic.

Compra de nou habitatges aquest any

D'altra banda, la Junta de Govern de la Paeria ha aprovat en la seva darrera sessió la compra d'un immoble situat al carrer Cardenal Cisneros 52-54, dins del grup Mariola, per un import d'11.572,78 euros, per tal de destinar-lo a incrementar la borsa municipal d'habitatge social.

En total, durant els primers cinc mesos de l'any 2019, l'Ajuntament de Lleida ha adquirit un total de nou habitatges en l'àmbit del barri de la Mariola, per tal de destinar-los a polítiques socials d'habitatge, especialment el desenvolupament del pla Mariola 20.000.

Els pisos adquirits estan situats als carrers Músic Vivaldi, Venus, Indívil i Mandoni, Lluís Millet i Cardenal Cisneros.

La compra d'aquests habitatges ha suposat una inversió total de 161.970,84 €, de manera que el cost mitjà per habitatge s'ha situat per sota dels 18.000 euros. Tots aquests pisos han estat adquirits a entitats financeres, fent ús del dret de tempteig i retracte que preveu la normativa catalana per als pisos que es van adquirir mitjançant execució hipotecària.

La Paeria ha incorporat una trentena d'habitatges per aquesta via des que va entrar en vigor la normativa reguladora d'aquest dret (Decret Llei 1/2015 de 24 de març).

Et destaquem...