Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria respondrà una per una les 654 al·legacions a la tramitació urbanística del projecte comercial de Torre Salses

La Paeria respondrà una per una les 654 al·legacions a la tramitació urbanística del projecte comercial de Torre Salses

Es garantirà una resolució adequada i transparent per a tothom a través de la regidoria d'Urbanisme, pel que fa als aspectes tècnics de la reparcel·lació i urbanització d'aquest sector, i de la de Participació i lluita contra la corrupció, per la resta de valoracions que han plantejat ciutadans, empreses i entitats. El primer tinent d'alcalde, Toni Postius, destaca que la tramitació es troba en "una fase incipient" i que passaran mesos abans no es resolguin els diferents aspectes pendents.

Data publicació: Dimarts 23, juliol del 2019


Imatge de la notícia La Paeria respondrà una per una les 654 al·legacions a la tramitació urbanística del projecte comercial de Torre Salses

imatge: (c) ©Javi Martín

El termini d'exposició pública dels expedients de reparcel·lació i urbanització del sector SUR 42 Torre Salses, on un promotor privat vol impulsar un centre comercial, va concloure divendres passat amb la presentació d'un total de 654 al·legacions, segons han detallat avui el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, i la regidora de Participació i lluita contra la corrupció, Elena Ferre. Tots dos han destacat que es respondran "una per una" en un procés que s'allargarà diversos mesos.

Corresponen a 643 escrits presentats per particulars, 8 per persones jurídiques i 3 d'entitats de la ciutat, ha assenyalat Postius. "El govern municipal vol felicitar les persones i entitats que han presentat aquestes al·legacions. Se n'han presentat més que a tot el POUM de la ciutat, un fet que demostra que hi ha un debat ciutadà i que va ser tot un encert allargar el termini d'exposició pública, perquè en aquests 15 dies se n'han presentat 300 més. També posa de manifest que la ciutat de Lleida ha d'abordar un debat en profunditat sobre quin ha de ser el model comercial", ha afirmat Postius.

La major part de les al·legacions són de caràcter tècnic (309) o jurídic (93), però també n'hi ha 242 de tipus valoratiu o subjectiu, de persones que qüestionen el model comercial que preveu aquest projecte. Totes aquestes que no fan referència estricta als expedients que ara es tramitaven, es valoraran i respondran igualment, encara que no siguin procedents en aquest tràmit per una qüestió de transparència, ha indicat Ferre. "Estem en una fase on s'estudien estrictament les al·legacions de caràcter tècnic i urbanístic, però el que no podem fer amb tota la resta d'al·legacions és deixar-les en sac foradat. Per tant el que farem els tècnics de la regidoria de Participació i lluita contra la corrupció és estudiar una per una aquestes al·legacions que se'ns traspassin sempre amb un criteri estrictament tècnic i jurídic i veurem si se'n desprèn cap indici", ha afirmat Ferre.

Algunes d'aquestes al·legacions fan referència, per exemple, a la necessitat d'aportar estudis comercials o qüestionen la legitimitat dels promotors per dur a terme el projecte, entre altres qüestions.

Calendari a seguir

El regidor d'Urbanisme ha detallat ara el calendari que seguirà la tramitació d'aquests expedients i ha afirmat que, tot i que es tracta de passos reglats i sense discrecionalitat política, la Paeria serà "molt rigorosa en l'aplicació de les normes". Primer de tot, es donarà un termini per esmenar deu al·legacions amb defectes de forma, com preveu la normativa. A continuació, els tècnics d'Urbanisme faran un inventari de totes les al·legacions i en donaran trasllat a la junta de compensació d'aquest sector, perquè emetin les seves conclusions, que no són vinculants. Serà a partir d'aquest moment que l'Ajuntament començarà a analitzar una per una les al·legacions des del punt de vista tècnic i urbanístic, per valorar si escau o no estimar-les totalment o parcialment i respondre als interessats.

Després, caldria dur a terme l'obra construcció de la prolongació del vial Víctor Torres, un requisit indispensable per garantir la futura mobilitat d'aquesta àrea comercial. No obstant això, ha detallat Postius, abans cal que els terrenys es posin a disposició de l'administració i hi ha propietaris que s'han oposat a fer-ho, de manera que, en alguns casos, caldria anar a la via de l'expropiació, que pot ser costosa per les arques municipals. A més, hi ha una demanda judicial interposada i admesa a tràmit, relativa a l'expedient de modificació del traçat del vial, així que aquest aspecte tampoc està tancat. Posteriorment, el promotor hauria d'aportar diners per la construcció d'aquest nou carrer i s'haurien de tramitar llicències urbanístiques i comercials, entre altres tràmits.

"Per tant, ja podem avançar que serà un procés que requerirà mesos de feina des del punt de vista tècnic i participatiu. Ja que la ciutadania s'ha pres la molèstia, es mereix que l'administració els hi contesti de forma raonada, havent estudiat el tema en profunditat i analitzant molt bé les qüestions que es plantegen", ha afirmat Postius, que s'ha mostrat també "escèptic" amb els anuncis d'inici d'obres en un futur pròxim.

Per últim, el tinent d'alcalde ha volgut puntualitzar dues afirmacions fetes públiques per la promotora. "No s'ajusta a la realitat dir que el projecte ha estat aprovat a la junta de compensació per unanimitat dels propietaris i tampoc és cert dir que quan es va fer la modificació del pla parcial del SUR 42 tampoc va haver-hi al·legacions. Vull aclarir-ho perquè pot induir a confusió", ha assenyalat el regidor.

Et destaquem...