Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria modifica el planejament per a promoure la construcció de nous habitatges al Centre Històric

La Paeria modifica el planejament per a promoure la construcció de nous habitatges al Centre Històric

Els canvis afecten dues illes a la part alta del carrer Cavallers on es flexibilitzaran les condicions d'edificació i es promourà el seu desenvolupament amb iniciativa pública

Data publicació: Dimecres 14, juliol del 2021


Imatge de la notícia La Paeria modifica el planejament per a promoure la construcció de nous habitatges al Centre Històric

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

La Paeria tramitarà a la pròxima Comissió d'Urbanisme l'aprovació inicial d'un canvi en el planejament municipal per tal de promoure la recuperació urbana i social del Centre Històric, concretament en l'àmbit situat a la part alta del carrer Cavallers, davant del Mercat del Pla.

La proposta manté els paràmetres bàsics de l'aprofitament urbanístic establert pel Pla general vigent, però flexibilitza les condicions de l'edificació i promou el desenvolupament de projectes unitaris, amb una mida suficient que garanteixi la construcció de nous habitatges, locals per activitats econòmiques i aparcament per als residents. L'objectiu és fixar unes condicions tipològiques idònies que facilitin la regeneració del teixit social i urbà.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, ha destacat la importància de seguir treballant per la recuperació urbanística del Centre Històric amb intervencions decidides, després de la progressiva degradació que ha patit en els últims anys. “Des de l’administració hem de donar impuls a actuacions com aquesta que donen facilitats per tal d’engegar nous projectes i també engrescar i donar facilitats a la iniciativa privada a sumar-s’hi perquè tornin a invertir al barri”, ha assenyalat.

L'àmbit d'actuació compta amb una superfície de 1.263,9 metres quadrats i correspon a l'illa compresa entre els carrers Cavallers, Sant Andreu, la Suda i plaça dels Gramàtics, per una banda; i de part de l'illa corresponent a la cantonada del carrer Cavallers amb Sant Andreu, al sud de l'anterior, per l'altra.

Inclou, doncs, els immobles ubicats a la plaça dels Gramàtics 13A/carrer la Suda 7, carrer la Suda 5, 3, carrer la Suda 1/carrer Sant Andreu 13, carrer Sant Andreu 11, 9, 7, 5, carrer Cavallers 78, 74, 72, 70, 68 i plaça Gramàtics 13B. Només dues de les setze finques es troben edificades actualment i el sector compta amb una vintena de propietaris particulars, a més de l'Empresa Municipal d'Urbanisme i el mateix Ajuntament de Lleida.

Condicions d'edificació més flexibles

Per garantir un adequat desenvolupament de l'àmbit, la modificació inclou aquest sector en un nou polígon d'actuació urbanística anomenat Unitat d'Actuació 101 a desenvolupar per la iniciativa pública amb la col·laboració de les altres persones propietàries que vulguin, mitjançant el sistema de reparcel·lació amb la modalitat de cooperació. El sostre edificable total de l'àmbit és de 2.827,55 metres quadrats, que s'estima que podrien encabir 28 nous habitatges.

Aquesta UA 101 estarà regulada per la subzona de recuperació urbana, subclau 1HRU, que estableix com a requisit per l'edificació disposar d'una parcel·la mínima de 600 m². A més estableix condicions per a dur a terme la construcció amb flexibilitat, sempre que el resultat formal sigui totalment respectuós amb la tipologia característica de la zona, i mantenint els paràmetres bàsics establerts pel planejament vigent.

La proposta justifica la necessitat que l'impuls inicial per a la transformació de la zona sigui públic per la dificultat per desenvolupar i promoure l'edificació parcel·la a parcel·la, per la manca d'iniciativa dels titulars privats del sòl per complir les obligacions de desenvolupament del planejament urbanístic i per procurar un desenvolupament més immediat i participatiu, on els titulars privats que així ho considerin s'impliquin en l'operació, mitjançant l'impuls i la tutela de l'administració pública. El sistema d'actuació proposat permet l'aplicació dels mecanismes necessaris per garantir el desenvolupament de tot el polígon, entre altres, mitjançant l'expropiació de les propietats dels titulars que dificultin el desenvolupament.

La creació de la subzona de recuperació urbana, clau 1HRU, es va aprovar el 2017 i després s'ha aplicat seguint el mateix model d'actuació en les noves UA 97 (als carrers Ereta, Galera i Alsamora), UA 98 (carrer Assalt i plaça del Dipòsit), UA 99 (carrers Tallada, Boters, Veguer de Carcassona i Múrcia) i UA 100 (carrers Companyia i Gairoles).

La proposta passarà pel pròxim ple municipal ordinari i després restarà en exposició pública durant un mes, abans de seguir amb la tramitació de l'aprovació provisional i la definitiva.

Et destaquem...