Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/L’Ajuntament de Lleida farà obres de millora integral al baixador d’autobusos

L’Ajuntament de Lleida farà obres de millora integral al baixador d’autobusos

La Generalitat aporta 250.000 euros per condicionar i fer manteniment de l’antiga estació, que continua en ús mentre avança el procés de construcció de la nova.

Data publicació: Divendres 05, agost del 2022


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida farà obres de millora integral al baixador d’autobusos

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida preveu completar a finals d’aquest any una millora integral de l’actual baixador d’autobusos de la ciutat (c. Saracíbar) per dignificar l’espai i dotar-lo de més seguretat, com ha assenyalat l’alcalde accidental Toni Postius. L’equipament de l’antiga estació segueix oferint servei mentre avancen els tràmits per a la construcció de la nova terminal als Docs del carrer Príncep de Viana.

Toni Postius ha informat que la Paeria ha negociat un conveni amb la Generalitat amb el qual aquesta administració aportarà prop de 250.000 euros per adequar el baixador. Els treballs inclouran: pintar tot l’edifici, millorar les zones d’espera, canviar la instal·lació elèctrica, netejar els vidres i col·locar videovigilància, sanitaris i terminals informatives i de venda de bitllets.

L'alcalde accidental ha visitat avui el baixador acompanyant dels regidors de Mobilitat i Serveis Urbans, Joan Ramon Castro, i d'Ocupació, Responsabilitat Social i Horta, David Melé.

En el moment que l’antiga estació d’autobusos va passar a ser de titularitat municipal, a principis d’any, l’Ajuntament va fer una inspecció a fons on es va palesar que el seu estat era pitjor que l’esperat. La Paeria va autoritzar la Generalitat a fer ús de les instal·lacions com a baixador, per mantenir el servei, però alhora, va assenyalar que les condicions no eren les adequades per funcionar durant dos anys, fins a l’entrada en servei de la nova terminal.

Renovació integral

El projecte que s’executarà al baixador es licitarà aquest setembre amb l’objectiu de tenir les obres acabades de cara a finals d’any. Cal recordar que mentre no es disposi de la nova estació, que trigarà encara un parell d'anys, cal dignificar aquest baixador per mitigar la mala imatge que ha donat fins ara.

L’operació inclourà millores tan bàsiques com la instal·lació elèctrica -ara salten el ploms sovint ja que la instal·lació no compleix cap normativa i no s’havia fet cap tipus d’inversió. A més, es pintarà tota l’estació, es canviarà l’enllumenat públic, es tabicaran les entrades per millorar-hi la seguretat i es completaran les inspeccions a les activitats que hi havia a l’entrada de l’edifici -no tenien autorització i algunes han anat tancant. Així mateix, gràcies a la nova electrificació, es modernitzarà l’espai col·locant terminals per poder comprar títols de viatge i per oferir informació. S’hi incorporarà un sistema de videovigilància, es millorarà la zona d’espera i es netejaran els vidres amb el que millorarà l’entrada de llum natural de l’equipament.

Les reformes podran quedar en l’immoble per al futur ús que se li doni. Les obres al baixador seran compatibles amb la prestació del servei.

Postius ha recordat que l’àmbit de l’estació inclou l’antic restaurant i, a més, dos finques que els concessionaris no han volgut retornar a l’Ajuntament. La Paeria defensa la titularitat pública d’aquests espais i el tema està pendent de resoldre’s en el tribunal Contenciós Administratiu.

L’alcalde accidental ha assenyalat que es reclamarà als antics concessionaris les despeses extraordinàries ocasionades per la necessària millora del baixador.

En paral·lel, l’Ajuntament de Lleida avalua el futur ús d’aquest espai (qualificat com a equipament comunitari) per a quan quedi lliure per l’entrada en servei de la nova estació. En aquest sentit, la Paeria ja va anunciar un procés participatiu.

A banda, s’està treballant en una solució per a l’edifici “Ducados” amb la idea d’integrar aquest element a l’antiga estació per, entre altres oportunitats, poder alinear l’avinguda de Catalunya.

La nova estació

L’Ajuntament de Lleida i la Generalitat estan impulsant la construcció de la nova terminal d’autobusos al carrer Príncep de Viana, als Docs que es troben al costat de la Farinera La Meta i de l’Estació de Trens.

El projecte està a punt d’acabar el tràmit d’informació pública i comportarà una inversió de 40 milions d’euros.

La previsió és que entri en servei a finals del 2024, principis de 2025. La licitació de les obres s'espera que s'obri aquesta tardor i, per tant, que l’execució s’iniciï a principis de l’any vinent.

Et destaquem...