Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Reunió de treball amb els arquitectes de la nova plaça de la Panera

Reunió de treball amb els arquitectes de la nova plaça de la Panera

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa rep al guanyador del concurs Espais Singulars, Ramon Padulles, i el seu equip, i els hi trasllada les consideracions del jurat a la proposta, de cara a començar a elaborar el projecte definitiu

Data publicació: Dimarts 16, gener del 2018


Imatge de la notícia Reunió de treball amb els arquitectes de la nova plaça de la Panera

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha rebut avui a l’arquitecte Ramon Padulles i al seu equip, guanyador del concurs Espais Singulars per triar el projecte que ha de servir per reformar la plaça de la Panera.

Larrosa els ha felicitat per la seva proposta guanyadora, que duia per títol “Espais Alliberats”, i els hi ha traslladat les observacions del jurat del concurs per tal que puguin donar inici a la redacció del projecte definitiu. Van en la línia de la necessitat de reforçar les zones d’ombra per permetre un ús més intensiu de la plaça en èpoques estiuenques, la possibilitat d’incorporar un espai de serveis en el subsòl per ús de la Panera i altres col·lectius veïnals que fan ús de la plaça (tipus magatzem), la reordenació de la petanca i els jocs infantils i la reconsideració de l’edicle de serveis plantejat, que podria ser suprimit.

“Hem estat treballant en aquests paràmetres, que són menors, ja que les consideracions del jurat van ser mínimes respecte a aquest projecte. A partir d’aquí començaran a fer un pla de treball per traslladar-lo als serveis tècnics municipals amb els quals treballaran. Després veurem el calendari de redacció del projecte per saber quan podem licitar les obres i el seu termini d’execució”, ha afirmat Larrosa, qui ha mostrat la seva “satisfacció pel nivell d’implicació que hem detectat en aquest equip jove i amb moltes ganes”.

El projecte Espais Singulars, impulsat per la Fundació del Paisatge Urbà de Lleida, inclou la reforma d’aquesta plaça i també la de la plaça Josep Prenafeta, davant de l’Auditori, mitjançant concursos amb equips d’arquitectes i un procés de participació ciutadana. El concurs pel disseny d’aquest segon espai el va guanyar l’equip de l’arquitecta Isabel Bennasar, amb la proposta “Liaisons”.

Descripció del projecte guanyador de la Plaça de la Panera

L'espai de la plaça de la Panera proposa una concepció de centralitat traient profit dels elements històrics i patrimonials com l'Església de Sant Martí i La Panera, tot incorporant els usos de l'Orfeó Lleidatà.

El projecte proposa conformar uns àmbits espaials articulats per unes àrees de talussos vegetals que resolen els salts topogràfics existents i permeten plantejar un espai continu sense obstacles ni barreres arquitectòniques.

Es tracta d'un espai adreçat al trànsit de les persones, eliminant l'accés rodat del carrer Jaume I convertint el carrer Sant Martí en un vial de prioritat invertida. La proposta inclou millores en les condicions de mobilitat i accessibilitat dels vianants, s'optimitzen els fluxos i les relacions entre equipaments i es garanteix la connexió i permeabilitat de La Panera amb els Jardins de Santa Cecília, entre altres espais públics de l'entorn.La superfície es materialitza combinant àrees de paviments continus i de lloses de pedra natural.

Els talussos es conformen amb arbrat autòcton i espècies d'arbustives i gramínies que aportaran diverses textures, colors i olors en funció de l'estació de l'any. El talús que diferencia els dos àmbits principals es resoldrà amb vegetació més baixa que permeti la integració de grades configurant àrees d'activitat.

En relació al mobiliari urbà es proposen unes bancades lineals pètries que confinen els talussos vegetals amb la finalitat d'alliberar l'espai resultant de la plaça per afavorir-ne la flexibilitat d'usos i activitats que s'hi puguin dur a terme.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...