Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Pas endavant per a la restauració de les muralles del Baluard del Rei del Turó de la Seu Vella

Pas endavant per a la restauració de les muralles del Baluard del Rei del Turó de la Seu Vella

Lleida implementarà el decàleg per a la construcció de ciutats feministes

Data publicació: Dilluns 23, desembre del 2019


Imatge de la notícia Pas endavant per a la restauració de les muralles del Baluard del Rei del Turó de la Seu Vella

Imatge: (c) Herminia Sirvent

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui cedir al Consorci de la Seu Vella l’ús de part d’una finca situada al Turó que permetrà executar les obres de restauració de les muralles del Baluard del Rei.

L’espai que se cedeix té una superfície de 10.338 m2 i inclou la fortalesa del Baluard del Rei i la plataforma inferior del Contrabaluard del Rei amb el Baluard de la Punta del Diamant.

La cessió d'ús habilita explícitament al Consorci per dur a terme les obres de restauració, conservació i manteniment d'aquests espais i també possibilitarà la recepció dels ajuts del FEDER i de la Diputació de Lleida durant l'any 2020. La finca revertirà a l'Ajuntament passat un termini de trenta anys.

El primer tinent d’alcalde Antoni Postius ha destacat que aquests trams de muralla no havien estat mai restaurats i ha afegit que l'actuació permetrà frenar el seu deteriorament. Es consolidarà la pedra i es repararan les antigues troneres, a mes d’un pany de muralla que havia caigut. El projecte permetrà obrir aquest espai al passeig dels visitants.

El Consorci es presenta a una convocatòria d'ajuts finançats amb el fons FEDER per restaurar les muralles de la plataforma superior del Baluard del Rei. La Paeria ha cedit una subvenció que tenia concedida per part de la Diputació al mateix Consorci per cofinançar les obres i poder així executar una actuació amb el doble de pressupost del previst inicialment. Les obres de restauració ascendiran, doncs, a un total de 426.000 euros.

La cessió de la finca s’ha aprovat amb el vot favorable del Govern municipal (ERC, JxC i Comú) i l'abstenció de PSC, Cs i PP.

Reacció a la sentència europea

L’alcalde Miquel Pueyo, davant del pronunciament del Tribunal de la Unió Europea sobre la immunitat d’Oriol Junqueras, ha reclamat la nul·litat de la sentència del procés i la seva llibertat immediata així com la de la resta de presos i preses polítiques.

“Som davant d’una oportunitat única per desescalar la judicialització de la política a la qual hem estat sotmesos els darrers anys, amb accions injustes que han dut a la presó i a l’exili representants legítims del poble de Catalunya", ha assegurat el paer en cap.

Lleida, ciutat feminista

El ple ha aprovat avui una moció on es declara ciutat feminista, s’adhereix a la Carta Europea per a la igualtat de dones i homes en la vida local i assumeix com a propi el Decàleg per a la construcció de ciutats feministes, que s’implementarà progressivament.

La moció, presentada per ERC, JxC, Comú i PSC, s’ha aprovat amb els vots a favor de Ciutadans, a més dels grups proposants, i l’abstenció del PP.

La resolució implica el compromís de la Paeria per implementar polítiques transversals feministes, l’aprovació d’un Pacte Local contra les Violències Masclistes i treballar per una ciutat lliure de violències masclistes, entre altres accions. El Consell Municipal de la Dona de l’Ajuntament de Lleida impulsarà l’avaluació i el compliment del Decàleg per a la construcció de ciutats feministes, que és l’eix de les iniciatives que es duran a terme.

Mocions

També s’ha aprovat avui, per unanimitat, la moció presentada per Comissions Obreres on es demana incrementar les freqüències dels trens Avant entre Lleida i Barcelona (almenys 14 freqüències diàries per sentit), que passin a considerar-se “obligació de servei públic” i la reducció de tarifes.

Així mateix, ha tirat endavant una moció en suport al poble Kurd i a la confederació democràtica del nord de Síria, presentada per l’entitat Ponent amb Kurdistan. S’ha acceptat amb els vots a favor d’ERC, JxC, Comú i PSC, el vot contrari de Cs i l’abstenció del PP.

Acords de Ple

Altres punts acordats en el ple de desembre han estat l’aplicació als treballadors i treballadores de la Paeria del 0,3 per cent de la massa salarial, el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal de Lleida, el nomenament de David Melé com a coordinador tècnic de polítiques de l’Horta i la regularització dels compromisos de la Paeria amb Aeroports de Catalunya per a la gestió de Lleida-Alguaire.

Ha quedat aprovat de manera definitiva l’expedient d’Ordenances Fiscals -després d’haver incorporat parcialment dues al·legacions- així com una addenda al conveni entre la Mancomunitat de Pinyana i Aguas de las Cuencas de España per a obres d’abastament des del pantà de Santa Anna (Fase 1 i Fase 2) a la ciutat de Lleida i la seva àrea. Aquest darrer acord permet allargar els terminis del préstec per fer front al pagament de l'actuació.

El ple ha donat el vistiplau als plecs de clàusules per a quatre contractes públics:

- Servei de manteniment i conservació de les àrees de jocs infantils, elements de salut, esportius i mobiliari urbà, reservat al Centres Especials de Treball.

- Gestió integral d’enviament de rebuts no domiciliats de padrons fiscals municipals.

- Borsa d’hores de vigilància i seguretat dels Serveis Socials bàsics municipals.

- Subministrament de carburant per a vehicles de l’Ajuntament de Lleida.

Et destaquem...