Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Lleida enllesteix la recuperació dels Jardins de la Cuirassa

Lleida enllesteix la recuperació dels Jardins de la Cuirassa

Aquest vespre a les 20.00 es farà l'acte inaugural de la recuperació de l'espai de l'antic Call de Lleida, de gran interès patrimonial i turístic, amb la participació de representants de les cultures cristiana, jueva i musulmana. L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, destaca que el projecte contribuirà a la dinamització econòmica i turística del Centre Històric i serà un nou espai de trobada i gaudi per la ciutadania, que millora la connexió entre els diferents indrets del barri i amb la Seu Vella.

Data publicació: Dijous 20, setembre del 2018


Imatge de la notícia Lleida enllesteix la recuperació dels Jardins de la Cuirassa

Imatge: ©Hermínia Sirvent

L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presentat aquest matí l'estrena de la urbanització dels Jardins de la Cuirassa, l'antic barri jueu medieval de Lleida, una nova zona verda de 6.000 metres quadrats enmig d'un espai històric que la ciutat recupera per potenciar el seu atractiu patrimonial, turístic i de gaudi ciutadà al mig del Centre Històric.

El paer en cap s'ha mostrat "emocionat" per culminar aquest projecte de "memòria històrica col·lectiva", que servirà per reivindicar la presència de la comunitat jueva a la Lleida medieval. Larrosa ha assenyalat que les importants troballes arqueològiques permetran conèixer molt millor aquest llegat, del qual fins ara no hi havia constància física. "Amb aquesta obra fem Lleida més capital perquè ens refermem en la nostra història, amb els seus clarobscurs", ha afirmat.

A més, l'alcalde també s'ha mostrat especialment satisfet per les implicacions d'aquest projecte en l'urbanisme d'una zona del Centre Històric que estava oblidada. "Gràcies a aquesta actuació hem combinat el patrimoni, els temes de caràcter mediambiental i confort urbà amb la nova arquitectura", ha indicat l'alcalde, qui ha felicitat i agraït la tasca dels tècnics responsables del projecte. "Espero que tota aquesta actuació contribueixi de forma decidida a la dinamització econòmica i turística del Centre Històric. El que hem fet aquí és un node de comunicacions, un espai que comunica diferents eixos del Centre Històric. És una plaça, un espai per al gaudi, però també és un espai de trobada i comunicació entre els diferents espais del Centre Històric", ha afegit Larrosa.

La intervenció, que s'ha fet sobre una superfície total de 6.000 metres quadrats, ha tingut per objectiu reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat, que es converteix en un nou espai verd al cor del Centre Històric. Ha comportat una inversió d'1,1 milions d'euros, dels quals uns 500.000 euros corresponen a una subvenció de la Generalitat per al projecte de millora turística "Concòrdia, la ciutat de les tres cultures".

L'excavació arqueològica ha permès posar al descobert l'antic Call de la ciutat. L'actuació per fer visitable l'entorn inclou la instal·lació de passarel·les, des de les quals es podran veure els vestigis que s'han trobat, com trams de mur, de cases, de carrers i del clavegueram o les restes d'una casa jueva benestant, incendiada pels cristians el 1391, amb peces d'aixovar úniques a la península. La seva excavació encara no està conclosa. En el recorregut, s'instal·laran plafons informatius que ajudaran a interpretar i interactuar amb el que es veu. Amb aquesta iniciativa es conforma un nou paisatge a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats.

Per fer-ho, s'ha creat un sistema de terrasses enjardinades, que permeten salvar el fort desnivell. L'enjardinament s'ha dut a terme amb una setantena d'arbres, que es plantaran pròximament, i un total de 28.000 unitats de plantes entapissants de tres espècies diferents: heura, timó i saponària. Cal remarcar que les heures han estat produïdes la major part a les instal·lacions i amb personal del Centre especial de treball (CET), sense cost per l'Ajuntament gràcies a l'esforç d'aquests treballadors del centre especial, que ja fa prop de 2 anys que treballen en la plantació i creixement de l'heura.

També cal destacar que dins d'aquesta obra s'ha completat la instal·lació de l'ascensor que connectarà l'Eix Comercial, a l'altura de la Costa del Jan, amb la plataforma superior on es troben els Jardins de la Cuirassa, de manera que es podrà anar en pocs minuts des del carrer Major fins a la plaça dels Gramàtics, a través de Cavallers o Companyia. També es reobren els passos pels carrers Sant Cristòfol i Dolors cap a la zona del Call.

Inauguració oficial avui

Aquest vespre a partir de les 20.00 hores està prevista la inauguració oficial de l'espai en un acte que comptarà amb representants de la cultura cristiana, jueva i musulmana, als quals es donarà veu. "Els tres elements es trobaran aquí en un acte que no només ha de ser de memòria històrica, sinó que ha de ser un acte de pau, de trobada, diàleg, entesa i de donar-nos tots la mà. Aquesta és la simbologia de l'acte d'aquesta tarda", ha afegit el paer en cap. Els assistents podran gaudir de les visites guiades a l'espai.

 

Imatge: ©Hermínia Sirvent

Et destaquem...