Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Lleida dóna la benvinguda als Jardins de la Cuirassa amb una crida a la pau i la concòrdia entre cultures

Lleida dóna la benvinguda als Jardins de la Cuirassa amb una crida a la pau i la concòrdia entre cultures

Prop de 400 persones han assistit aquest vespre a l'acte d'inauguració de la recuperació de l'espai de l'antic Call de Lleida, que ha reunit representants de les religions jueva, musulmana i cristiana. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat que l’actuació “es un model de regeneració i recuperació de l’espai urbà” que reflexa l’aposta de Lleida pel Centre Històric i per ser una ciutat referent en la cultura de la pau, l’entesa i el diàleg

Data publicació: Divendres 21, setembre del 2018


Imatge de la notícia Lleida dóna la benvinguda als Jardins de la Cuirassa amb una crida a la pau i la concòrdia entre cultures

Imatge: ©Hermínia Sirvent

La ciutat de Lleida ha recuperat avui per l'ús públic l'espai dels nous Jardins de la Cuirassa, l'antic barri jueu medieval de la ciutat, amb un acte inaugural que ha reunit prop de 400 persones i que ha volgut ser una crida a la pau i la concòrdia entre cultures.

L'acte, que ha estat presidit per l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha comptat amb la participació del rabí David Liebersohn, en representació de la religió i la cultura jueva; de l'imam Abdelwahab Houzi, en representació de la musulmana; i de la delegada d'Ecumenisme del Bisbat de Lleida, Xesca Agustí, en el nom de la cristiana. Tots tres han volgut remarcar el missatge de pau i convivència i el respecte entre cultures. A més, el rabí Liebersohn ha tingut un record especial en forma de pregària per a les víctimes dels pogroms i la persecució que van patir els jueus als segles XIV i XV, fins a la seva expulsió.

El paer en cap ha destacat en el seu discurs que el d'avui ha estat "un acte de reconeixement a la memòria històrica d'una cultura que va fer la ciutat gran" i que serveix per obrir a la ciutadania "un espai que és un model de regeneració i recuperació de l'espai públic urbà". "Un espai que ha passat de ser oblidat a ser un espai de trobada i un connector. Contribueix a la centralitat del Centre Històric amb una nova transformació de les moltes que li esperen. Un espai de diàleg i convivència", ha afirmat Larrosa, que ha agraït la tasca dels serveis tècnics municipals per fer possible aquesta gran obra, als grups polítics municipals que hi van donar suport, als veïns que han hagut de suportar les obres i a la Generalitat, per la seva contribució amb una subvenció pel desenvolupament del projecte turístic Concòrdia-Ciutat de les tres cultures.

"Aquesta pot ser una ciutat de l'entesa i del diàleg, una ciutat que vol construir-se en pau. Que siguem capaços de construir plegats una ciutat de la pau", ha conclòs l'alcalde. En l'acte inaugural també ha participat el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, i nombrosos regidors de la corporació de la Paeria.

Els assistents han pogut gaudir d'una visita guiada pels diferents espais dels Jardins, que els ha permès conèixer les importants restes arqueològiques que s'han trobat en aquest espai. A més, la visita també ha comptat amb un component teatral, a càrrec de membres de l'Aula de Teatre de Lleida, que han fet petites representacions vinculades al Call en català, àrab i hebreu. L'acte ha conclòs amb un petit concert de música sefardita.

 

Imatge: ©Hermínia Sirvent

Et destaquem...