Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/La imatge del Campanar de la Seu Vella il·lustrarà 5,5 milions de cupons de l’ONCE

La imatge del Campanar de la Seu Vella il·lustrarà 5,5 milions de cupons de l’ONCE

Formarà part de la sèrie especial ‘Ciutats en punt i hora’ que aplega rellotges singulars. El de Lleida correspon al dia 28 de gener.

Data publicació: Dijous 23, gener del 2020


Imatge de la notícia La imatge del Campanar de la Seu Vella il·lustrarà 5,5 milions de cupons de l’ONCE

Imatge: ©Consorci del Turó de la Seu Vella

La imatge del rellotge del Campanar de la Seu Vella de Lleida il·lustrarà el cupó de l’ONCE del proper dimarts 28 de gener. Aquest cupó especial forma part de la sèrie ‘Ciutats en punt i hora’.

La Seu Vella ha acollit aquest migdia la presentació d’aquest cupó, amb la presència del tinent d’alcalde i regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Miquel Àngel Cullerés, Joan Baigol, director del Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida i Marcelino Cid, director de l’agència de l’ONCE a Lleida.

Aquesta nova sèrie, corresponent al Cupó Diari (de dilluns a dijous), reunirà 50 rellotges singulars. Va començar l’11 de març de 2019 i s’acabarà l'any 2020.

Amb aquesta col·lecció de cupons l'ONCE vol recordar la funció que realitzen els rellotges, màquines de precisió, algunes amb més d'un segle de funcionament.

Al llarg dels anys han estat guia i punt d'informació per a les persones cegues que, gràcies a les seves campanades, podien i poden conèixer l'hora del dia en què es troben.

El tinent d’alcalde Jaume Rutllant ha agraït l’ONCE el seu interès per un dels elements més reconeguts del Patrimoni lleidatà, el Campanar de la Seu Vella, i ha manifestat el seu desig que aquest cupó especial contribueixi a la seva difusió i coneixement arreu.

La singularitat del Campanar de la Seu Vella

El Campanar de la Seu Vella, de planta octogonal, té una alçada de seixanta metres i s’ hi arriba per mitjà d’ una escala cargolada amb dos-cents trenta-vuit graons.

Es troba situat a l’angle sud-oest del claustre i fou erigit entre la segona meitat del segle XIV i el primer terç del segle XV.

La seva estructura exterior consta de dos cossos, un de molt alt i ample amb finestres que van guanyant protagonisme de forma progressiva i un de més petit i estret coronat per gablets. Pel que fa a la seva estructura interior, destaca la caixa d’escales i diferents plantes amb usos diversos. La planta baixa fou convertida en capella privada per la família Safont, mentre que les altres foren destinades per a la maquinària del rellotge i la ubicació de les campanes.

Segons els documents antics, foren onze les campanes encarregades d’anunciar els dies de festa i els de dol, per bé que avui només se’n conserven dues, la Silvestra, de 1418, i la Mònica, de 1486, any en què també es mecanitzaren els sons horaris. Un conjunt de cinc campanes més, foses a mitjan segle XX, sonen plegades en festivitats assenyalades del nostre calendari.

Els cupons de l’ONCE es comercialitzen pels 20.000 agents venedors que integren la seva xarxa de vendes. Gràcies al Terminal Punt de Venda (TPV) el client pot escollir, a l’instant, el número que més li agradi. A més, es poden adquirir des de la pàgina web oficial de joc de l’ONCE (www.juegosonce.es) i establiments autoritzats. A Catalunya són més de 10.000 els seus afiliats i el col·lectiu de l’ONCE i la seva Fundació supera les 15.000 persones. A Catalunya, la venda del cupó dóna ocupació a 2.700 persones.

Categories: Seu Vella, ONCE, 2020, Campanar

Et destaquem...