Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L’alcalde de Lleida rep el trofeu que reconeix la Seu Vella com a guanyadora de la Batalla Monumental de TV3

L’alcalde de Lleida rep el trofeu que reconeix la Seu Vella com a guanyadora de la Batalla Monumental de TV3

La periodista Mari Pau Huguet lliura el guardó, que l’ha custodiat des que es va fer públic el resultat de les votacions del programa de la Televisió de Catalunya. El paer en cap manifesta la voluntat en seguir treballant perquè el monument sigui reconegut com a patrimoni mundial per la Unesco.

Data publicació: Dimarts 02, novembre del 2021


Imatge de la notícia L’alcalde de Lleida rep el trofeu que reconeix la Seu Vella com a guanyadora de la Batalla Monumental de TV3

Imatge: ©Javi Martín

 

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha rebut aquest vespre el trofeu que reconeix la Seu Vella com la guanyadora de la Batalla Monumental de TV3 de mans de la periodista Mari Pau Huguet, que va ser l’encarregada de recollir-lo i custodiar-lo quan es va fer públic el resultat de les votacions dels teleespectadors del programa on competien els monuments i espais més emblemàtics de Catalunya.

L’acte de lliurament, al qual han assistit el tinent d’alcalde Toni Postius i els regidors Jaume Rutllant, Marta Gispert i Carme Valls, a més del director territorial de Cultura, Albert Turull, ha tingut lloc a la Nau Central del monument i està inclòs dins la programació que l’Associació Amics de la Seu Vella ha fet coincidir amb motiu de la celebració del Dia de la Seu Vella.

El paer en cap ha afirmat que la Seu Vella és un símbol de la ciutat i la icona més reconeixible, gràcies a la magnificència de la seva arquitectura, però ha assenyalat que “la història ens recorda aquest monument també simbolitza els patiments del nostre poble, la seva resistència, la seva capacitat de renéixer i la voluntat de pau, concòrdia i diàleg entre persones i cultures”.

Aquesta és una de les idees en què se sustenta la candidatura a patrimoni mundial de la Unesco, “un reconeixement que anhelem des de fa anys i que no renunciem, per la qual cosa seguirem treballant per a fer-ho possible, malgrat que aquest és un camí llarg i laboriós. I és que creiem que la importància del conjunt de la Seu Vella, com a icona ètica i estètica, ha de tenir aquest abast universal”, ha dit l’alcalde, que no ha volgut deixar fora d’aquest anhel la recuperació del Centre Històric.

L’acte s’ha iniciat amb una salutació del president de l’Associació Amics de la Seu Vella, el qual ha donat la paraula a Maria Pau Huguet, que va ser l’encarregada de fer la defensa final de la Seu Vella en el darrer i definitiu programa de TV3, el passat mes de febrer. La periodista ha explicat com va viure des de dins la fase final del concurs i les sensacions i vibracions personals que la candidatura de Lleida seria la guanyadora.

Un concert a càrrec de la formació Halir Trio, que ha interpretat obres de Granados, Debussy i Pedro Pardo, ha posat fi a l’acte.

La Batalla Monumental de TV3

La Seu Vella es va proclamar el 28 de febrer de 2021, amb el 64% dels vots, el monument guanyador de la primera edició del programa de TV3, imposant-se al recinte modernista de Sant Pau de Barcelona, que va sumar el 36% dels suports. A la final, van arribar el monestir de Sant Pere Rodes, Tarraco, Poblet i Cardona. La setmana anterior, la Seu Vella es va imposar a la catedral de Girona.

El programa ‘Batalla Monumental’ de TV3 buscava el monument més estimat per les catalanes i catalans en la seva gran final. La gala, presentada per Roger de Gràcia, es va fer en directe des del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i els espectadors van poder escollir al llarg del programa entre els sis monuments finalistes: el conjunt arqueològic de Tàrraco, el castell de Cardona, el monestir de Sant Pere de Rodes, el Recinte Modernista de Sant Pau, el Reial Monestir de Poblet, a més del monument lleidatà. A més, cada participant va tenir un representant –que en el cas de la Seu Vella va ser Mari Pau Huguet– per defensar la candidatura i es va emetre un breu vídeo de cadascuna. La periodista va fer una ferma defensa del monument lleidatà i va llegir un poema de Magí Morera.

Ja en les semifinals, la Seu Vella s’havia imposat amb un marge força ampli, més d’un 70% de les votacions, en el duel eliminatori contra la Catedral de Girona i havia estat el segon dels finalistes amb més vots. Des del començament, la Seu Vella de Lleida va liderar les votacions a través de la pàgina web –més de 60.000 al final del programa– amb força claredat, tot i que en aquell moment encara no se sabia. En la primera fase d’eliminació, van quedar fora Cardona i Poblet, mentre que en la segona van caure Tàrraco i Sant Pere de Rodes. Ja en el duel final, la Seu Vella es va imposar amb un 64% al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona i una emocionada Mari Pau Huguet va recollir el premi en nom del monument i de la ciutat.

Et destaquem...