Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L’Ajuntament de Lleida potencia la protecció del patrimoni històric, arquitectònic i natural de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida potencia la protecció del patrimoni històric, arquitectònic i natural de la ciutat

El nou catàleg de béns protegits amplia el nombre d’elements a preservar, que passen de 155 a 483, per garantir la conservació de la identitat de Lleida. La Paeria ha abordat inversions importants en àmbits com la recuperació de l’antic Call medieval i el nou pla de muralles. Aquest dimecres es commemora el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, que inclourà una jornada de portes obertes al Turó de la Seu Vella i el Castell del Rei, que compleix set anys de la seva última restauració.

Data publicació: Dimarts 17, abril del 2018


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida potencia la protecció del patrimoni històric, arquitectònic i natural de la ciutat

Imatge: ©Hermínia Sirvent

Lleida commemorarà aquest dimecres el Dia Internacional dels Monuments i Llocs Històrics, que a Lleida tindrà també el seu reflex amb una jornada de portes obertes al principal monument de la ciutat, la Seu Vella i el Castell del Rei-La Suda. Aquesta efemèride posa de manifest la tasca de millora de la protecció del patrimoni històric, arquitectònic i natural de la ciutat, que està duent a terme l’Ajuntament.

La revisió del Catàleg de Béns Protegits Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Lleida –que es preveu aprovar inicialment junt amb la resta del Poum en el ple extraordinari del dia 25– és la principal eina per avançar en aquesta línia, ja que garantirà la conservació de 483 elements, més del triple que fins ara quan s’hi incloïen 155. Ho farà posant el focus en els elements que conformen la identitat de la ciutat, pel seu valor històric i artístic, com el conjunt del Turó de la Seu Vella, i també pels seus valors naturals i paisatgístics, com són el riu i l’Horta, entre molts altres.

La incorporació de fins a 232 nous elements en el catàleg comporta dur a terme polítiques de protecció, manteniment, millora i divulgació sobre aquests béns del patrimoni col·lectiu. El nou catàleg identifica i documenta amb molta més precisió els elements i defineix un nivell de protecció adequat per cada cas, tasca que permet després aprofundir en polítiques per millorar la preservació i la posada en valor dels monuments.

Aquesta millora de la protecció urbanística del patrimoni es complementa amb les inversions per garantir la seva conservació, que a Lleida també s’estan potenciant. En són un bon exemple l’actuació per la recuperació del barri de la Cuirassa, l’antic Call medieval de Lleida, que està en la seva recta final, i la posada en marxa del pla de restauració de muralles, com també l’acord amb els propietaris del monestir de Sant Ruf per iniciar la millora d’aquest monument. També s’està fent una actuació important per potenciar els espais naturals, en especial mitjançant la plantació de milers d’arbres.

Set anys de la nova Suda

Precisament, demà, un dia abans de la celebració del Dia Internacional dels Monuments, es compleixen set anys de l’acte de Commemoració de la Història del Castell del Rei-La Suda, que va culminar la inauguració de l’última restauració d’aquest espai, després d’una inversió de 2,8 milions d’euros l’any 2011.

La Paeria, junt amb la resta de membres del Consorci, segueix apostant també per la candidatura del conjunt monumental del Turó com a Patrimoni Mundial de la Unesco, tant en l’elaboració del dossier amb la documentació necessària com en la millora i potenciació dels diferents.

 

Imatge: ©Hermínia Sirvent

Et destaquem...