Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L’Ajuntament de Lleida finalitzarà la restauració de l’escultura de Gaspar de Portolà les properes setmanes

L’Ajuntament de Lleida finalitzarà la restauració de l’escultura de Gaspar de Portolà les properes setmanes

Fèlix Larrosa ha explicat que ja està tot a punt per a la seva restauració definitiva, tot i que és necessari que augmentin les temperatures que es registren a Lleida per poder procedir a recuperar la pàtina fosca del junt de la soldadura del monument.

Data publicació: Dilluns 05, febrer del 2018


Imatge de la notícia L’Ajuntament de Lleida finalitzarà la restauració de l’escultura de Gaspar de Portolà les properes setmanes

Imatge: (c) Diari Segre

L’Ajuntament de Lleida està a punt d’enllestir la restauració de l’escultura de Gaspar de Portolà, ubicada a l’avinguda de l’Exèrcit, que fa uns mesos va aparèixer amb un braç malmès. El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i Hàbitat Urbà, Fèlix Larrosa, ha explicat que fa mesos que es treballa en la seva recuperació i que ja està tot a punt per a la seva restauració definitiva. Tot i això, el regidor ha explicat que, per efectuar el procediment químic per recuperar la pàtina fosca del junt de la soldadura, es necessita que les temperatures siguin una mica més elevades que les que es registren aquests dies a Lleida, per la qual cosa la seva restauració i col·locació es produirà en unes setmanes.

L’escultura de Gaspar de Portolà, de tipus expressionista, és de bronze i està situada sobre un pedestal. En ella, l’explorador d'Ós de Balaguer apareix acompanyat de tres personatges més i amb el braç dret alçat. L’obra, de 2,3 metres d’alçada, es va instal·lar el 1986 pel bicentenari de la mort del descobridor i primer governador de Califòrnia i és de l’artista de Bellpuig Jaume Perelló, que va morir el 2015.

La Paeria treballa en la creació d'una nova llança per Indibil i Mandoni

L’Ajuntament de Lleida continua els treballs per restituir la llança de l’escultura d’Indíbil i Mandoni, una de les icones de Lleida ubicada a l’Arc del Pont, que el passat mes de novembre va desaparèixer. Paral·lelament, l’àrea d’Arqueologia ha iniciat el procés de recerca i investigació per documentar-se sobre la llança -en llatí “pilum”- que s’ha de reposar. De moment s’ha contactat amb diversos museus de Catalunya i de Madrid per aconseguir el motlle original –guix- per poder refer l’element que falta, així com amb diversos experts que poden ajudar a reproduir els accessoris desapareguts de l’escultura.

La dificultat de la seva restauració radica en què l’òptim seria trobar el guix original per tal de copiar els elements exactament però, per ara, no s'ha localitzat. Si es confirma la destrucció del guix original o bé la llança es dóna, finalment, per desapareguda, l’escultura de l’arc del pont adquirirà el valor d’original en ser l’única còpia que es conserva d’aquesta obra de l’escultor barceloní Medard Sanmartí.

 

Imatge: (c) Diari Segre

Et destaquem...