Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Fèlix Larrosa anima els lleidatans a fer-se seva la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial

Fèlix Larrosa anima els lleidatans a fer-se seva la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial

El paer en cap ha remarcat que cal la complicitat dels lleidatans i les lleidatanes per tirar endavant aquest projecte en què també s’hi ha de reflectir l’esforç emocional i col·lectiu. Al desembre es presentarà la proposta a la Generalitat amb la voluntat de fer-ho a la primavera a Madrid, al Consejo de Patrimonio. L’activitat al monument ha crescut aquest 2018 un 11% en visitants i un 20% en usuaris i es preveu un pressupost de 790.200 euros per al 2019, segons s’ha exposat al consell general i comitè executiu del consorci, presidits per primer cop per Larrosa.

Data publicació: Dijous 08, novembre del 2018


Imatge de la notícia Fèlix Larrosa anima els lleidatans a fer-se seva la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial

La candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco s’obrirà als lleidatans i les lleidatanes perquè el projecte avanci amb la complicitat de la ciutadania i es reculli al projecte aquest sentiment col·lectiu i emocional. Això és el que ha expressat el paer en cap, Fèlix Larrosa, que avui ha pres possessió com a president del Consorci del Turó i ha presidit les reunions del consell general i del comitè executiu. Larrosa ha destacat el treball fet fins ara, que centra el contingut en el conjunt monumental i els valors que s’hi associen, i considera que la clau per continuar sumant en el projecte és implicar la ciutadania perquè “visqui la candidatura com a pròpia”. Per aquest motiu, ha fet una crida a què tothom participi en les accions que s’emprendran properament per reforçar la posició de la Seu Vella, com a conjunt monumental i com a element que identifica i representa la ciutat.

L’alcalde ha explicat que els pròxims mesos es faran accions de sensibilització ciutadana per recollir aquest sentiment a la candidatura. “Els lleidatans i les lleidatanes han de sentir que participen en aquest projecte col·lectiu”, ha indicat Larrosa, en el qual la Paeria va de la mà amb la Generalitat per intentar aconseguir el reconeixement d’Unesco. L’alcalde ha agraït a la consellera de Cultura, Laura Borràs, la implicació en aquesta candidatura i amb el Consorci del Turó, així com en altres projectes que s’estan desenvolupant a la ciutat.

El director del Consorci, Joan Baigol, ha detallat el calendari a seguir amb la candidatura. El 30 de novembre estarà a punt per presentar-la a la Generalitat perquè en faci una primera valoració. Si tira endavant, es portarà a Madrid a la primavera per passar el tall del Consejo de Patrimonio, que conduiria la candidatura cap a Paris. Mentrestant, es faran accions de divulgació cap a la ciutadania i per generar sinèrgies amb persones i col·lectius catalans, que siguin generadores d’opinió sobre el que representa la Seu Vella.

Increment de l’activitat i pressupost

L’activitat al conjunt monument ha crescut en el que portem d’aquest 2018. El director del Consorci ha indicat han augmentat els visitants en un 11% i els usuaris, en un 20%. Pel que fa al pressupost per al 2019, Baigol ha comentat que és de 790.200 euros, sent superior al de l’any passat, que va ser de 747.000 euros.

Obres al monument

Quant a les obres previstes al monument, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, ha assenyalat que les actuacions pendents a la Porta dels Apòstols, la 1a fase de les cobertes del claustre i a l’interior del campanar es preveu licitar-les al gener perquè comencin els treballs durant el 2019. El termini d’execució de les obre és de 18 mesos, amb una inversió d’1,8 milions d’euros. Ibar ha manifestat que les accions de restauració i de millora a la Seu Vella són una prioritat al departament per tal que el conjunt monumental llueixi el seu esplendor i perquè això contribueixi a la candidatura a patrimoni mundial. Segons la directora general, la cursa per al reconeixement és complicada, però “s’ha d’intentar i s’ha de treballar de forma unida per aconseguir l’objectiu”, ha dit.

Et destaquem...