Mobilitat Vialitat Trànsit i Horta

Et trobes a:Inici/Mobilitat Vialitat Trànsit i Horta/Notícies/Lleida torna a celebrar a partir de dilluns la Setmana de la Mobilitat per promoure els desplaçaments sostenibles

Lleida torna a celebrar a partir de dilluns la Setmana de la Mobilitat per promoure els desplaçaments sostenibles

El dissabte 19 hi haurà el segon Parking Day, per recuperar per un dia espais d’aparcament per a activitats de la ciutadania, i el diumenge 20 serà l’Open Street Day, amb un gran nombre dels carrers principals de la ciutat reservats per als vianants, entre altres actes.

Data publicació: Dijous 10, setembre del 2020


Imatge de la notícia Lleida torna a celebrar a partir de dilluns la Setmana de la Mobilitat per promoure els desplaçaments sostenibles

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida celebra la Setmana Europea de la Mobilitat des del proper dilluns 14 de setembre fins al dimarts 22 de setembre, amb un programa farcit d’actes destinats a millorar la conscienciació ciutadana sobre la necessitat d’apostar per una mobilitat més sostenible, que redueixi l’ús del vehicle privat.

Els objectius principals de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura són, d’una banda, estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. També es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats. De l’altra, aquesta iniciativa aposta per impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.

“L’Ajuntament s’adhereix a aquesta Setmana de la Mobilitat que se celebra a tota Europa i que intenta promoure aquests hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables, promocionant els desplaçaments amb bicicleta, VMP i a peu”, ha destacat el regidor de Mobilitat, Vialitat, Trànsit i Horta, Joan Ramon Castro, que avui ha presentat els actes previstos. Castro ha destacat la ferma aposta que el govern municipal fa enguany per aquesta iniciativa, que a Lleida s’iniciarà dos dies abans que a la resta de ciutats, el dilluns 14 coincidint amb l’inici del curs.

Entre els plats forts de la Setmana hi haurà el Parking Day, que a Lleida se celebra per segon any consecutiu el dissabte 19, donant la iniciativa a totes les entitats i comerços, perquè siguin ells qui voluntàriament ofereixin activitats en els espais que habitualment són d’aparcament i que es recuperen per fer-hi activitats ciutadanes. També destaquen l’Open Street Day, el dia 20 i el Dia sense cotxes-Dia dels vianants, el 22 de setembre, que tornaran a donar protagonisme als vianants i als mitjans de transport sostenibles.

El regidor ha agraït a totes les entitats i persones que s’han involucrat en aquesta Setmana de la Mobilitat, així com la implicació dels tècnics municipals i de la Guàrdia Urbana, i també de la ciutadania. "El model que volem implementar passa per pacificar el trànsit, que el transport públic tingui més usuaris i trobar el punt de convivència amb els diferents mitjans de transport. És una aposta ferma i decidida del govern, però volem que sigui consensuada, amb sintonia de totes les parts implicades”, ha assenyalat.

Programa d’actes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

Dia 14 de setembre: Mobilitat Escolar Segura

L’Ajuntament de Lleida està estudiant la implantació de mesures de mobilitat en diversos centres educatius de la ciutat amb l’objectiu de disposar de més espai per a les famílies en les entrades i sortides de les escoles i poder, d’aquesta manera, mantener la distància interpersonal. En concret, es preveuen talls de carrers a l’entorn de les Escoles de Ciutat Jardí, d’Enric Farreny, Parc de l’Aigua, SAnt Jaume, Episcopal, l’Escola de Pinyana i de l’Escola El Carme, entre altres.

Dia 16 de setembre: Debat Ordenança de Mobilitat

La Paeria constituirà la Mesa de Mobilitat, on es debatrà sobre la redacció d’una nova Ordenança de Mobilitat, per adaptar-la a les noves necessitats de la ciutat, amb l’objectiu de plantejar millores en aquest àmbit.

Es tractarà, a més de la implantació de la ciutat 30 i la presentació dels objectius en matèria de mobilitat dels VMP i de les bicicletes, altres aspectes de la mobilitat a peu, la distribució urbana de mercaderies, la mobilitat en vehicle elèctric... per aquest mandat

Dia 17 de setembre: Dia de la bicicleta i del Vehicle de Mobilitat Personal

Es presentarà les actuacions que s'estan fent actualment i les que es realitzaran pròximament per afavorir la mobilitat en bicicleta i Vehicles de Mobilitat Personal, com les millores en carrils bici.

Dia 18 de setembre: Dia del Vehicle Elèctric

La Paeria donarà dades sobre la utilització dels punts de recàrrega actuals existents a la ciutat, que han anat augmentant progressivament des de la seva implantació

Dia 19 de setembre: Parking Day

Es buidaran espais d’estacionament en carrers de diferents barris que seran ocupats per establiments comercials, entitats i associacions per fer-hi activitats. La iniciativa té com a objectiu reivindicar que l’espai que deixen lliure els vehicles pot tenir molts altres usos cívics i socials i s’espera repetir el bon nivell de participació assolit l’any passat, ha afirmat Castro.

Dia 20 de setembre – Open Street Day – Pedalada

La Paeria està duent a terme des del maig talls de carrers puntuals durant el cap de setmana per afavorir la sensibilització sobre el canvi de model de mobilitat i que la ciutadania pugui gaudir més dels carrers. En aquest dia, els espais per a vianants s’ampliaran encara més i hi haurà talls de trànsit de vies principals del centre i dels barris, com Alcalde Rovira Roure, Prat de la Riba, Balmes, Aragó, avinguda Catalunya, Rambla Ferran, Blondel, Prat de la Riba, Corregidor Escofet, Doctora Castells, Hostal de la Bordeta, Ignasi Bastús, etcètera.

Es realitzaran activitats en alguns d'aquests carrers com circuits de trànsit, proves amb vehicles de mobilitat personal i la tradicional Pedalada, que enguany canvia de format, amb grups reduïts de deu persones que faran diverses etapes, per evitar així aglomeracions.

Dia 21 de setembre – Dia del Transport Públic

La Paeria presentarà la fase 2 del transport públic a l’Horta, amb la incorporació de 17 noves parades per a millorar el servei a les partides, i la presentació dels reforços del transport públic per les escoles.

Dia 22 de setembre - Dia Sense Cotxes

La Paeria presentarà les actuacions en ampliacions de voreres i pacificacions previstes. També hi haurà alguns talls de carrers, però de menor abast que el dia 20, ja es tracta d’un dia feiner.

Et destaquem...