REGIDORIA DE MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA

Et trobes a:Inici/REGIDORIA DE MOBILITAT, SERVEIS URBANS I HORTA/Notícies/Les Dones de l’Horta de Lleida celebren el Dia Internacional de les Dones Rurals

Les Dones de l’Horta de Lleida celebren el Dia Internacional de les Dones Rurals

Els actes han arrencat avui amb la lectura del Manifest davant el monument a la Plaça dels Pagesos. La tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, assenyala que les dones han estat el nexe que ha connectat la vida social i en comunitat, a més de ser dinamitzadores del territori i mantenidores de la qualitat de vida.

Data publicació: Dilluns 18, octubre del 2021


Imatge de la notícia Les Dones de l’Horta de Lleida celebren el Dia Internacional de les Dones Rurals

Imatge: ©joperez

Les Dones de l’Horta de Lleida han iniciat aquest migdia els actes per a commemorar el Dia Internacional de les Dones Rurals a la Plaça dels Pagesos amb la lectura del Manifest, la imposició de la banda de pubilla de l’Horta a la pagesa del monument i l’ofrena de productes de l’Horta als assistents.

La presidenta del Grup de Dones de l’Horta de Lleida, Dolors Comes, ha obert l’acte recordant “el paper invisible de les dones pageses, que durant molt de temps han estat sotmeses a un patriarcat asfixiant i una situació de treball extrem, que ha contribuït al desenvolupament del món rural. Una aportació no reconeguda, però que ha estat possible gràcies a la fermesa de les dones, al seu arrelament a la terra i a la seva valentia”.

Malgrat els avenços aconseguits per les dones, Dolors Comes ha manifestat que encara s’arrossega part del patriarcat, ja que “les dones continuen amb un rol d’invisibilitat, perquè són les que cuinen, netegen, fan de modistes, vetllen pels infants, la gent gran i els malalts i a més col·laboren amb els treballs col·lectius, malgrat que encara tenen dificultat per a tenir presència en els llocs de decisió”.

Comes ha reivindicat el paper de les dones en el món rural, “que en l’actualitat estan liderant en solitari o amb les seves parelles diversos projectes d’innovació i que volen seguir vivint a l’Horta de Lleida, perquè la feina que desenvolupen és essencial per a la societat, com ha posat en evidència la pandèmia”. Tot i això, la presidenta del Grup de Dones de l’Horta ha reivindicat preus justos per als productes de la pagesia, per poder continuar treballant i vivint de la terra.

La tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro, també ha intervingut en l’acte fent èmfasi en la contribució de la dona pagesa i ramadera. “Tasques que heu desenvolupat i desenvolupeu al costat dels vostres companys homes, però que no han estat prou reconegudes, visibilitzades i valorades socialment. Malgrat tot, les dones heu estat el nexe que ha connectat aquesta vida social i en comunitat. Sou dinamitzadores del territori i mantenidores de la qualitat de vida”, ha dit.

Sandra Castro ha destacat que amb l’acte d’avui es volia reconèixer socialment la tasca de les dones en el món rural i ajudar a la seva visibilització, però també es volia contribuir a l’apoderament de les nostres dones rurals. “Volem acompanyar-les en tots els reptes que tenen al davant, des de la necessitat de promoure la incorporació de les dones al sector primari, passant pel foment de la igualtat d’oportunitats fins al recolzament al desenvolupament de projectes empresarials promoguts per vosaltres, entre altres. Un suport per al qual sempre podran comptar amb l’Ajuntament de Lleida”.

L’acte ha finalitzat amb la lectura del Manifest del Dia Internacional de les Dones Rurals 2021, que ha anat a càrrec d’Anna Aragonès, presidenta de l’Associació de productors de l’Horta de Lleida.

Han assistit a l’acte de la Plaça dels Pagesos el regidor de l’Horta, David Melé i els paers Joan Ramon Castro, Joan Queralt, Jaume Sellés i Carme Valls, així com el president de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Lleida, Toni Baró.

Et destaquem...