Serveis Urbans

Et trobes a:Inici/Serveis Urbans/Notícies/La plantació de l’arbrat completa l’obra de recuperació de l’antic barri de la Cuirassa

La plantació de l’arbrat completa l’obra de recuperació de l’antic barri de la Cuirassa

Es planten un total de 65 unitats que dotaran d’ombra aquest espai verd del Centre Històric.

Data publicació: Dissabte 26, gener del 2019


Imatge de la notícia La plantació de l’arbrat completa l’obra de recuperació de l’antic barri de la Cuirassa

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Aquesta setmana s'ha dut a terme la plantació de l’arbrat als Jardins de la Cuirassa, l’espai de 6.000 metres quadrats que es va estrenar el passat mes de setembre per recuperar la memòria de l’antic Call medieval de la ciutat i per dotar al Centre Històric d’un nou indret on passejar i gaudir del patrimoni de Lleida. La plantació dels arbres era la última tasca pendent per donar per enllestida aquesta obra, ja que l’ascensor de la Costa del Jan va entrar en funcionament a principis d’aquest mes.

En total, la Cuirassa compta amb 65 unitats d’arbrat i les tasques per plantar els arbres van concloure divendres. Són 55 unitats de la varietat Liriodendron tulipifera ‘Fastigiata’ de diferents mides i 10 unitats més de Liriodendron tulipifera (arbre de les tulipes).

Aquest espai s’ha conformat mitjançant un sistema de terrasses enjardinades, que permeten salvar el fort desnivell del terreny. A més dels arbres, l'enjardinament s'ha dut a terme amb un total de 28.000 unitats de plantes entapissants de tres espècies diferents: heura, timó i saponària, produïdes la major part a les instal·lacions del Centre Especial de Treball de l’Ajuntament de Lleida.

La ciutat retroba el seu barri jueu medieval

La intervenció a l’antic Call ha tingut per objectiu reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat, creant un nou espai verd al cor del Centre Històric. Ha comportat una inversió d'1,1 milions d'euros, dels quals uns 500.000 euros corresponen a una subvenció de la Generalitat per al projecte de millora turística "Concòrdia, la ciutat de les tres cultures". Les visites guiades que ha organitzat Turisme de Lleida per donar-lo a conèixer estan sent també un èxit de participació tant per part dels lleidatans com dels turistes arribats d’arreu.

L'excavació arqueològica ha permès posar al descobert les restes del barri jueu de la ciutat. L'actuació per fer visitable l'entorn ha inclòs la instal·lació de passarel·les, des de les quals es podran veure els vestigis que s'han trobat, com trams de mur, de cases, de carrers i del clavegueram o les restes d'una casa jueva benestant, incendiada pels cristians el 1391, amb peces d'aixovar úniques a la península. La seva excavació encara no està conclosa. En el recorregut, s’han instal·lat plafons informatius que ajudaran a interpretar i interactuar amb el que es veu.

També cal destacar que dins d'aquesta obra s'ha completat la instal·lació de l'ascensor que connecta l'Eix Comercial, a l'altura de la Costa del Jan, amb la plataforma superior on es troben els Jardins de la Cuirassa, de manera que es pot anar en pocs minuts des del carrer Major fins a la plaça dels Gramàtics, a través de Cavallers o Companyia.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...