El congrés internacional de la pera Interpera aplega aquest dimecres i dijous a Lleida el sector de la producció europea d’aquesta fruita per valorar i estimar l’evolució del seu mercat. La Llotja acull durant tot el dia d’avui taules rodones i xerrades per analitzar els reptes i oportunitats del sector i les implicacions del canvi climàtic en les diferents zones productores europees. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha participat en l’acte de benvinguda que s’ha fet als i les congressistes i ha afirmat que Interpera contribueix a la capitalitat agroalimentària de Lleida, que es vol consolidar perquè es reconegui la seva internacionalització.
Larrosa ha exposat alguns dels reptes que s’han de plantejar en aquest àmbit, com, d’una banda, la manera d’aplicar el coneixement i la tecnologia al món local com a Smart Rural, i de l‘altra, com avançar en la percepció i el consum de la fruita. En aquest sentit, ho ha vinculat a ciutat saludable. L’alcalde ha agraït els organitzadors del congrés, Afrucat i AREFHL, l’Assemblea de les Regions Europees hortofructícoles, així com les organitzacions institucionals i empresarials que hi donen suport, que hagin tornat a triar Lleida com a seu de l’esdeveniment.
En l’acte d’obertura del congrés, hi han participat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la delegada del Govern, Montse Bergés; el subdelegat del Govern Espanyol, Jose Crespín, i del membre de les juntes d’Afrucat i AREFHL, Joan Serentill.
Talarn ha apuntat que cal explicar tot el que hi ha darrere de la producció de la pera, amb tot el traçat del producte, per conèixer l’entorn productor i econòmic, ja que hi ha una manera de viure al darrere que cal potenciar.
En les seves paraules, Bergés ha incidit en el context de canvi climàtic i la transformació que implica per al sector agroalimentari, ja que són canvis que impliquen la producció i la societat.
Per la seva part, el subdelegat del Govern ha destacat la qualitat de la pera i la fruita del territori, que involucra un sector productor potent, compromès i que cal projectar.
Per acabar, Serentill ha remarcat que Lleida ha acollit per tercer cop el congrés, després d’haver estat a altres capitals internacionals, i que alguns dels reptes afronten són fer més atractiu el consum de la pera, el canvi climàtic, la tecnificació, la recessió econòmica o les plagues. Per això, han d’analitzar el context i aprofitar les oportunitats.
Després de les vistes tècniques que es van fer aquest dimecres a terreny, avui el congrés consta de diverses presentacions de dades, projectes i experiències, amb expertes i professionals del sector. Conèixer les previsions de collita de pera i l’evolució del mercat són aspectes clau per adaptar-se i avançar en la producció d’aquesta fruita.
|