Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Informació ambiental de Lleida/Energia/L'energia solar a Lleida

L'energia solar a Lleida

Lleida és una ciutat privilegiada, tot i les boires hivernals, pel que fa a la irradiació anual rebuda que es xifra en 1684 kWh m-2. Lleugerament per sobre de ciutats de la costa mediterrània com Barcelona i València.

mapa solar

 

Així, tot i que l’aportació solar a Lleida sigui notablement reduïda a uns pocs mesos a l’any, la producció anual d’una instal·lació i l’estalvi que reporta serà superior en la nostra ciutat que en les esmentades.

Amb la tecnologia avui disponible, es podria cobrir el 60% de les necessitats d’aigua calenta sanitària (ACS) de la ciutat instal·lant 1 m2 de col·lector per habitant. Això suposaria uns 0,12 km2 de superfície instal·lada de col·lectors. Valor irrellevant si el comparem amb els 12 km2 aproximadament de zona urbanitzada de la nostra ciutat.

imatge energy 1

A Lleida, més d’un 50% del consum de gas i un 30% d’electricitat és del sector domèstic, la major part del qual per a calefacció, refrigeració, electrodomèstics, aigua calenta i enllumenat de l’habitatge.

El model de ciutat basat en el creixement de les despeses energètiques no renovables s’ha revelat com un model insostenible que provoca greus disfuncions entre les quals destaquen la desigualtat social, la malversació de recursos i un negatiu impacte ambiental. Des d’aquest plantejament hem de comptar amb el Sol com un aliat estratègic per a la substitució d’energies no renovables com la nuclear i la derivada de combustibles fòssils. La utilització de l’energia solar per a les instal·lacions d’aigua calenta sanitària (ACS) s’emmarca dins dels objectius generals de pensar el municipi en clau de sostenibilitat.

En definitiva, tenim a l’abast una energia inesgotable i una tecnologia actual avançada per poder-la aprofitar. Aprofitar el Sol per tenir aigua calenta és un comportament que en un país assolellat com el nostre no hauríem de desaprofitar. Invertir en energia solar tèrmica és contribuir a reduir els gasos d’efecte hivernacle i, per tant, contribuir a un món millor

Enllaç d'interés:

Agència d'Energia de Lleida

Et destaquem...