Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Tret de sortida a les Ecoactivitats del 2019

Tret de sortida a les Ecoactivitats del 2019

La programació anual incorpora una trentena de propostes de natura i medi ambient, per descobrir el territori, especialment l’entorn del riu Segre. Des que es va posar en marxa fa nou anys, aquest programa de l’Ajuntament de Lleida ha ofert més de 300 activitats educatives, que han tingut una afluència de 26.000 participants, dels quals 4.721 ho han estat la darrera temporada.

Data publicació: Dilluns 04, febrer del 2019


Imatge de la notícia Tret de sortida a les Ecoactivitats del 2019

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

La visita a l’estació que mesura la contaminació de l’aire a Lleida, per conèixer ‘Com es mesura la Qualitat de l’Aire?’, ha servit per donar el tret de sortida a les Ecoactivitats, que ha programat la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat pel 2019, alhora que també ha permès fer un balanç de la temporada que s’ha clos.

L’Ajuntament de Lleida desenvolupa diferents programes d’educació ambiental, com l’Agenda 21 Escolar, que aglutina 67 centres educatius del municipi que desenvolupen projectes ambientals; el programa Lleida en Viu, que durant el curs 2017-2018 va realitzar 232 visites per a centres educatius i entitats, arribant a un total de 4.347 participants, i el programa d’Ecoactivitats, dirigit a la ciutadania.

Les Ecoactivitats són una eina dirigida a conscienciar a la població per a la conservació i preservació del medi ambient, i així, des del 2010, que es va iniciar el programa fins a l’actualitat, ha ofert més de 300 activitats, amb més de 26.000 participants. Durant el 2018, es van dur a terme 60 activitats (entre puntuals i permanents), amb 4721 assistents.

Nova programació

De cara a aquest nou 2019, el programa es manté fidel a la voluntat d’oferir a la ciutadania l’accés als espais i instal·lacions d’interès ambiental del municipi. Així, es tornen a programar les visites a l’estació depuradora de Lleida i les instal·lacions de tractament de residus, però alhora, s’incorpora la visita al Dipòsit i la Planta potabilitzadora de Lleida, ubicada a Alpicat.

Pel que fa a espais naturals del municipi, en aquesta edició el programa posa el focus en el riu Segre i el seu entorn, eix aglutinador, al voltant del qual s’han previst diferents activitats al llarg de l’any, com “l’Ecodescoberta del Riu Segre al seu pas per Lleida, del Molí de Picabaix als Aiguamolls de Rufea”, el 24 de març, amb autocar, o la visita per l’Horta de Grenyana i el riu Segre en bicicleta, a principis d’abril.

Al juny, “El paisatge de l’horta a través dels sòls” ens permetrà conèixer les característiques i la història geològica dels sòls de Lleida, i l’important paper del Riu Segre en aquest aspecte. A la tardor es proposa una ruta entorn del Canal de Seròs, molt vinculada al riu i a les infraestructures i espais naturals que se’n deriven, aquesta activitat, tant de caràcter històric com naturalista, compta amb el suport del Museu de l’Aigua i la Regidoria de Medi Ambient de Torres de Segre.

Els tallers pràctics es centren en aquesta edició, especialment, en el compostatge domèstic, tant per principiants com per compostaries habituals i en el manteniment de bicicletes.

En l’àmbit naturalista, el programa proposa dos cursos, un a la primavera, per donar a conèixer les principals comunitats vegetals entorn de Lleida, coincidint amb el període de floració, i l’altre, a la tardor, per identificar els rapinyaires més habituals a les nostres contrades.

Al Parc de la Mitjana, es manté la proposta de tallers matinals per a infants durant Setmana Santa, els “Tallers per a petits naturalistes”; les activitats permanents de visites guiades gratuïtes els tercers diumenges de mes i la sessió mensual d’anellament d’ocells, que es pot fer a la Mitjana, o a Rufea.

En aquest sentit, les visites guiades al Parc de la Mitjana incorporen una important novetat: Un cop al trimestre, la visita serà de caràcter temàtic permetrà descobrir el parc d’una manera diferent, aprofundint en determinats aspectes que habitualment no s’expliquen en la visita guiada general.

Finalment, destacar entre les activitats de caràcter més tècnic o específic: la visita a la planta fotovoltaica d’autoconsum de les llars del Seminari, un cas d’èxit d’autoconsum compartit a Lleida, en el marc d’un important projecte ambiental i social, i la sessió d’observació astronòmica per veure el pas del planeta mercuri per davant del sol.

Al calendari romanen les cites obligades de La Festa de la Mitjana, per commemorar el dia Mundial de la Terra; la Nit dels Ratpenats, al setembre, i la Pedalada Popular, durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. En total, més de 50 activitats diverses per fomentar l’interès pel medi ambient i la sensibilització ambiental entre la ciutadania.

Trobareu més informació i podreu realitzar les vostres inscripcions a: http://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/formacio-educacio-i-sensibilitzacio-ambiental/ecoactivitats.

 

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

Et destaquem...