Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/Prop de 300 persones participen en les activitats del Museu del Clima i la Ciència durant el mes de juliol

Prop de 300 persones participen en les activitats del Museu del Clima i la Ciència durant el mes de juliol

El Museu del Clima i de la Ciència es va posar en marxa el passat mes de juny, integrat en un gran parc urbà de 5ha al barri de la Mariola Avui, nova activitat familiar a partir de les 19 hores: "Adaptacions de les plantes al clima de secà: les plantes aromàtiques"

Data publicació: Dijous 03, agost del 2017


Imatge de la notícia Prop de 300 persones participen en les activitats del Museu del Clima i la Ciència durant el mes de juliol

Prop de 300 persones han assistit ja als diferents tallers i activitats que s’estan desenvolupant al Museu del Clima i de la Ciència des que es va posar en marxa el passat mes de juny. Els tallers tenen per objectiu difondre els coneixements científics a través d’activitats divertides i a la vegada pedagògiques.

Aquest mes d’agost, el Museu de la Ciència i el Clima continua oferint múltiples activitats per a tota la família i també tallers científics. Entre les propostes familiars destaca una activitat sobre plantes aromàtiques, que es desenvolupa aquest dijous 3 d’agost, de 19 a 21 hores, on els participants elaboraran un saquet aromàtic. El proper 17 d’agost es farà un talller de jardineria on les famílies podran aprendre a reconèixer les necessitats hídriques de les plantes i crear el seu propi centre de plantes i el darrer dels tallers familiars del mes d’agost tindrà lloc el dia 31 amb el joc adaptacions de la fauna al clima, que aprofundirà en l’aprenentatge de com els diferents animals s’adapten als climes.

Cal destacar que totes les activitats són gratuïtes i no és necessària inscripció prèvia. Inclouen la visita guiada a la Sala Oró. 

Dins del vessant científic del Museu, aquest mes d’agost els participants podran aprendre a fer una maqueta d’un parc temàtic d’energies renovables i conduir un vehicle elèctric i aprendre com funciona la seva tecnologia. Per a les activitats científics és necessari fer inscripció prèvia i també són gratuïtes.

La programació del Museu del Clima i de la Ciència continua al setembre amb la Cinema a la fresca amb la projecció del documental “El Mañana” i la presentació del llibre “Més de quaranta senyals. Noves reflexions sobre el Medi Ambient”, de Joandomènec Ros (Pagès Editors)  

A més dels tallers familiars que es realitzen al Museu del Clima i la Ciència de Lleida, l’equipament també rep la visita d’escolars i mestres que volen conèixer aquest nou espai museístic. Precisament, durant el mes de juliol joves del centre Pas a Pas han pogut conèixer de primera mà l’equipament museístic. En aquest sentit, tots els centres, col·legis i instituts de Lleida poden tenir les visites al Museu del Clima i la Ciència entre les seves activitats didàctiques i pedagògiques. El Museu del Clima i la Ciència de Lleida és un equipament dedicat a la difusió científica i on tenen un pes especial les activitats culturals, socials i educatives de tot tipus. El recinte uneix el projecte museogràfic obra del doctor Jorge Wagensberg i el projecte arquitectònic de Toni Gironès. Es tracta d'un nou espai públic de 5 hectàrees al Turó de Gardeny, al barri de la Mariola, que es planteja com un espai viu i en constant interacció tant amb la natura com amb el visitant. El Museu del Clima i la Ciència de Lleida ofereix a la societat un espai per a la divulgació científica i el coneixement del clima i el medi ambient, alhora, custodi el llegat del científic lleidatà Joan Oró, una de les figures més universals de Lleida.

50.000m2 dedicats a conèixer el clima i el medi ambient

El Museu del Clima i la Ciència de Lleida està concebut com un espai en constant canvi, amb una profunda vocació pedagògica. La part central del Museu és una pèrgola de 900m2, realitzada amb una estructura metàl·lica molt lleugera i amb columnes perimetrals, que acollirà 24 trepadores –principalment Wisteria sinensis (Glicínies)- que generaran un sostre vegetal que esdevindrà un coixí tèrmic de 2,5 metres de vegetació.

La pèrgola folrada amb planta de fulla caduca reflectirà els canvis de temperatura i d’estació al llarg de l’any. Aquesta vegetació deixarà lliures a la pèrgola unes formes d’octògon per permetre el pas de la llum. A més, sota la pèrgola s’ha instal·lat un sistema de pulverització d’aigua amb un centenar de toberes per poder humitejar i refrescar l’espai.

L’edifici, que reflecteix els diferents canvis climàtics i d’estació, és un experiment en si mateix i una peça del propi museu. Dins l’espai s’ha realitzat una plantació de Campsis radicans (Bignònia) sobre una estructura metàl·lica per fer un túnel verd, i també s’han plantat desenes de Parthenocissus quinquefolia (Parra verge) amb l’objectiu que s’enfilin per unes lianes de ferro fins arribar a l’exterior de l’edifici. Cal destacar que tots els materials de l’obra estan relacionats entre si ja que es reciclen i es reincorporen a l’obra, com per exemple sorres, terres i fusta, entre altres. Cal destacar que el ferro de la construcció és reciclat i que, dels 30.000m3 de pedra extreta del propi lloc, s’han quedat a l’obra 25.000m3.

En l’espai exterior del museu s’ha creat un nou parc urbà que incorpora, entre altres, un mirador elevat de 360 graus en un petit turó, un nou punt que ofereix una panoràmica singular de la ciutat de Lleida i que s’obre a tota la ciutadania.

També es podrà gaudir de tres basses de fauna i flora, a més a més d’un sorral de sauló amb ametllers i fruiters de les Terres de Lleida.

El llegat de Joan Oró, a l’abast de tothom

El Museu allotja també exposició permanent del científic Joan Oró al nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida, recorre la trajectòria científica i personal del científic lleidatà i presenta un recull d’objectes personals del doctor Oró, molts d’ells inèdits, cedits principalment per la seva família.

El llegat està format per diaris personals, apunts, treballs científics, fotografies i altres objectes. Un dels elements més representatius que Lleida conserva vinculat a la vida de Joan Oró és la reproducció de la lluna emprada per la NASA per al projecte de l’Apol·lo 11, en què va treballar el científic, i que ha estat cedida per la NASA.

El llegat Oró que es podrà contemplar al nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida també engloba prop d’una vintena de documents gràfics originals de la NASA, amb fotos, plànols i altres, així com 25 meteorits i dues maquetes de la lluna i mart.

El llegat inclou una dotzena de quaderns de notes manuscrites originals del doctor Oró, quadres, diapositives de cartró, una cinta de cinema de 16mm amb el NODO i una quarantena de llibres de temàtiques variades com astronomia, biologia i documentació original de la NASA. Entre altres curiositats també s’exposarà un Macintosh original i una càmera Polaroid. També hi haurà els reconeixements al científic lleidatà, entre ells, quatre medalles. El llegat Oró es podrà contemplar amb visites guiades d’una hora aproximadament.

La Sala Oró està oberta els dimecres de les 19h a les 21h i els diumenges de les 10 a les 13h amb visites guiades gratuïtes. L’espai ofereix visites concertades fora d’aquest horari.

Et destaquem...