Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/el Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima

el Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat la licitació de la primera fase de les obres per un import d'1,9 milions d'euros

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia el Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat aquest dimecres el projecte executiu del nou Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima que va guanyar per concurs la proposta “Diàleg” de l’Estudi d’Arquitectura de Toni Gironès. El paer en cap ha anunciat, a més, la licitació de la primera fase de les obres de construcció del nou equipament per un import d’1,9 milions d’euros.

El futur Museu tindrà una superfície de 2.600 m2, a més de 1.300 m2 d’altres espais exteriors a l’entorn de l’edifici, com és l’aparcament tant d’autobusos com de vehicles. El nou equipament s’ubicarà a l’espai que estava ocupat per l’antiga residència de suboficials situada al Turó de Gardeny, el mateix àmbit que el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i el futur Parc de les Humanitats.

Aquest nou equipament cultural, que s’emmarca en el Pla de Barris de la Mariola, és fruit de l'acord signat entre la Caixa i la Paeria en virtut del qual l'Obra Social "la Caixa" col•labora amb l'Ajuntament per fer l’equipament interior del projecte museístic “Aquí, planeta Terra”, una mostra produïda pel Programa de Medi Ambient de l'entitat adreçada a analitzar les problemàtiques actuals de major actualitat i a sensibilitzar al voltant de la importància de la preservació de la biodiversitat de la Terra, mentre que l’Ajuntament s’encarrega de la construcció de l’equipament i de la urbanització posterior. El futur museu, que també acollirà la seu de la Fundació Joan Oró, comptarà amb elements museístics vinculats al Planeta Terra, el Clima, l'Aigua i l'Agricultura.

Acord entre l'Ajuntament i la Gerència d'Infraestructures de Defensa per a disposar de l’antiga residència de suboficials



El pas previ per a licitar les obres del museu ha estat l’acord entre l’Ajuntament de Lleida i la Gerència d’infraestructures de Defensa per a l’adquisició de l’antiga residència de suboficials, futura seu del Museu de la Ciència, el Medi Ambient i el Clima.



La Paeria ha estat negociant tant el preu com la forma d’adquisició d’aquest immoble i, finalment, tenint en compte els diferents criteris de valoració i la necessitat de disposar de l’espai per poder licitar el projecte, la fòrmula acordada entre l’Ajuntament i la gerència d’infraestructures es basa en el sistema d’expropiació per taxacio conjunta, acordat entre les dues entitats, de manera que sobre la base d’una valoració municipal, el Jurat d’Expropiacions, en el seu cas, fixarà la valoració definitiva. D’aquesta manera l’Ajuntament de Lleida podrà fer una ocupació i un ús de l’espai, continuant el dret d’ús que ja tenia segons el conveni en vigor,i podrà procedir a la licitació immediata de les obres. 

Aquest sistema d’expropiacions entre administracions és el mateix que s’usa amb ADIF en el cas del Pla Especial de l’Estació.



Un Museu de referència

El nou museu presentarà exposicions (permanents i temporals), activitats (tallers, conferències, cursos, seminaris, etc. Al nou museu s’aplicarà un mètode museogràfic innovador: la Museologia Total (concebut i aplicat per primera vegada a Cosmocaixa de Barcelona) basat en objectes reals (que ocupen espai) i fenòmens reals (que ocupen temps) en mútua interacció amb altres formes de coneixement (art) i de les noves tecnologies (internet, multimèdia) que donen suport i potencien la realitat.

El plantejament arquitectònic té com a prioritat la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient. L’edifici s’ha dissenyat tenint en compte les condicionants del terreny, minimitzant-hi els impactes tant durant la construcció com en l’explotació de l’edifici. El projecte contempla la reutilització de materials; per exemple les terres producte de l’excavació no es portaran a l’abocador i s’aprofitaran dintre de la parcel•la , o bé que part del formigó provindrà d’una planta de reciclatge propera a Lleida. El nou Museu serà pioner en la matèria del canvi climàtic, ja que la sostenibilitat de l’edifici produirà un estalvi energètic per si mateix, és per això que s’ha previst que la coberta del claustre sigui enjardinada i que tota l’aigua es reculli i s’emmagatzemi. Aquesta coberta estarà a sis metres d’alçada i serà vegetal de fulla caduca. Això permetrà filtrar la calor i aconseguir que a la nova plaça pública que genera l’espai hi hagi uns 5 o 6 graus de temperatura menys. A l’hivern la fulla caduca desapareix podent gaudir de la radiació solar. A més, l’edifici assegura la plena accessibilitat per aquelles persones amb mobilitat reduïda i discapacitats físics, psíquics o sensorials de tots els espais, tant interiors com exteriors.

El museu s’estructurarà en quatre unitats, que es disposaran formant una U. L’espai generat esdevindrà un claustre, que serà el cor de l’edifici:

1. Logística i administració

2. Espai d’acollida, bar i botiga

3. Exposicions

4. Sales polivalents

A la zona d’acollida i serveis hi haurà el hall, informació, taquilles, acollida de grups, guarda-roba, cafeteria, botiga, primers auxilis i serveis higiènics. A la zona d’exposicions i activitats públiques s’ubicarà l’exposició temporal, l’exposició permanent, l’espai Joan Oró, auditori, l’espai polivalent i el llegat Joan Oró. A la zona de creació i coordinació es trobarà la recepció, direcció, gerència, tècnics, Fundació Joan Oró, serveis comuns, serveis higiènics. A la zona de logística s’ubicarà l’estació central, zona de càrrega i descàrrega, magatzem, tallers de manteniment i àrees tècniques.

Un projecte de recuperació ecològica

Atès que el plantejament arquitectònic té com a prioritat la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient, el projecte aposta per la recuperació ecològica ja que pretén la millora ambiental i l’ordenació de l’àmbit adjacent al nou museu per a l’ús públic amb l’objectiu de recuperar els ecosistemes preexistents i contribuir al control climàtic del nou edifici del museu. L'arquitecte autor del projecte, Toni Gironés, ha explicat que la construcció de l'edifici intenta modificar el clima continental i aprofitar al màxim els recursos energètics que permetran, durant diversos mesos de l'any, que hi hagi parts de l'equipament que funcionin sense climatització. Arxiu de so Toni Girones

Per aconseguir aquests objectius el projecte es marca diversos criteris com incorporar elements vegetals significatius, potenciar la plantació amb vegetació necessària per a la climatització de l’edifici i recuperar i drenar l’aigua de la pluja. També s’aprofitaran els espais existents d’acumulació d’aigua per a la creació d’espais d’humitat que augmentin el nivell de la biodiversitat de la zona.

Així, es pretén la creació d’un bosc, que ha de tancar el perímetre d’actuació i que ha de ser un espai d’ombra a l’estiu i de sol a l’hivern. El bosc ha de tenir vegetació densa que mantingui les condicions ecològiques d’aquest indret. En aquest sentit, la vegetació canvia gradualment de perenne a caduca. Així, es plantaran arbres com pi blanc, xiprer, alzina, pruneres, oms, cirerers, així com arbustos i vegetació als talussos.

El pati central de l’edifici tindrà una coberta vegetal d’enfiladisses plantades. Les espècies vegetals seleccionades per aconseguir un cobriment complet en uns 4 anys són vinya i glicínia.

La licitació de les obres es farà de manera immediata, en les properes setmanes, i la primera fase del projecte podria estar enllestida en uns 8  mesos de termini.

Et destaquem...