Sostenibilitat

Et trobes a:Inici/Sostenibilitat/Notícies/L'equip de govern impulsa una iniciativa per a la custòdia agrària de les terres no cultivades de Lleida

L'equip de govern impulsa una iniciativa per a la custòdia agrària de les terres no cultivades de Lleida

Fèlix Larrosa: "Amb aquesta proposta pretenem reduir la superfície agrària no cultivada de l'Horta de Lleida i promoure la seva recuperació ambiental i paisatgística, a més a més de facilitar que nous agricultors s'incorporin a l'activitat agrària professional”. La Paeria estudia bonificacions en l'IBI en aquells elements de les finques rústiques de l'Horta de Lleida que ara tenen valor cadastral. David Melé, nou president de la Comissió de l'Horta.

Data publicació: Dilluns 12, juny del 2017


Imatge de la notícia L'equip de govern impulsa una iniciativa per a la custòdia agrària de les terres no cultivades de Lleida

La Comissió Territorial de l’Horta celebrada avui ha informat d’una proposta impulsada per l’equip de govern de la Paeria per a la custòdia agrària de les terres no cultivades del municipi de Lleida, una iniciativa innovadora que té l’objectiu de de facilitar la reducció de les finques que no es cultiven dins del municipi i, a la vegada, que s’hi recuperi el cultiu donant suport als agricultors actuals, o a les persones que es vulguin incorporar professionalment a l’activitat agrària per desenvolupar una activitat econòmica basada en l’agricultura.

El regidor de l’Horta, Fèlix Larrosa, ha explicat que “amb aquesta proposta pretenem reduir la superfície agrària no cultivada de l’Horta de Lleida i promoure la seva recuperació ambiental i paisatgística, a més a més de facilitar que nous agricultors s’incorporin a l’activitat agrària professional”. La proposta de l’equip de govern va encaminada a prendre les primeres mesures per a que el 4% de la superfície de l’Horta que no està conreada es converteixi en conreada. D’aquesta manera, ha explicat el regidor, “la proposta pretén avançar en temes de comercialització, en la transformació del producte en forma comuna i en la promoció del producte local impulsant polítiques actives al voltant de l’emprenedoria agrària i la pagesia”.

Larrosa ha destacat que s’han detectat un total de 374 parcel·les no cultivades a l’Horta de Lleida, aproximadament unes 621 hectàrees. Aquestes parcel·les, de les quals un 52% es troben a menys d’un quilòmetre de la trama urbana, disminueixen la qualitat ambiental i paisatgística de l’Horta i la ciutat, i també representen una pèrdua d'oportunitats per la potenciació de l’agricultura. Per aquest motiu, la nova estratègia per a la custòdia agrària de les terres no cultivades de Lleida pretén, d’una banda, “minimitzar la superfície agrària no cultivada de l’Horta de Lleida, evitar l’impacte paisatgístic i social de les terres no conreades i promoure la recuperació ambiental i paisatgística de les terres no cultivades” i, de l’altra, “posar a l’abast dels emprenedors agraris finques per incorporar-se a l’activitat agrària i dels agricultors finques per poder ampliar les seves explotacions”, ha subratllat el regidor de l’Horta.

Podran optar a les finques del registre de finques en custòdia, per aquest ordre de prioritat, els nous agricultors que vulguin incorporar-se a l’activitat agrària professional, agricultors de l’Horta de Lleida, entitats agràries, socials o de custòdia per usos diversos, agricultors de municipis veïns que tinguin terres a l’Horta de Lleida i, finalment, agricultors d’altres municipis que no tinguis terres a l’Horta.

Els propietaris de finques que vulguin incorporar-se al Registre de Finques Agràries en Custòdia cediran gratuïtament la gestió de les seves finques a l’Ajuntament de Lleida per tal que aquest les posi a disposició dels agricultors. La incorporació d’una finca al registre de finques agràries en custòdia de Lleida suposarà l’exempció del pagament anual de l’IBI. A més a més, la Paeria, en la mesura de les disponibilitats pressupostàries i de d’interès de la finca, podrà arranjar-la per adequar-la a les necessitats dels projectes agraris o paisatgístics que s’hi realitzin.

La Paeria estudia bonificacions en l’IBI en els elements de les finques rústiques de l’Horta de Lleida que ara tenen valor cadastral

La tinenta d’alcalde i regidora de gestió dels recursos municipals, la hisenda municipal, Montse Mínguez, ha adelantat avui que la Paeria està estudiant bonificacions en l’impost de l’IBI en aquells elements de les finques rústiques de l’Horta de Lleida que ara tenen valor cadastral i antigament no en tenien. La regidora ha explicat que l’Ajuntament de Lleida estudiarà la magnitud i la forma de les bonificacions, que es plantejaran en el marc de les ordenances fiscals de l’any vinent.

David Melé, nou president de la Comissió de l’Horta

La sessió celebrada avui ha passat el relleu de la presidència de la Comissió Territorial de l’Horta a David Melé. El regidor de l’Horta, Fèlix Larrosa, ha agraït la tasca desenvolupada pel que fins ara ha estat el seu president, Joan Queralt.

Et destaquem...