Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L’Arxiu Arqueològic divulga el seu patrimoni entre els escolars de Lleida

L’Arxiu Arqueològic divulga el seu patrimoni entre els escolars de Lleida

Ofereix diferents propostes, dins el programa municipal “Educació a l’abast”. Els alumnes, des de 3r de Primària fins a 4t d’ESO o 1r de Batxillerat, coneixen el treball dels arqueòlegs, entenen com s’identifiquen i es classifiquen els materials recuperats i com s’ubiquen èpoques anteriors –com Ilerda- en l’actual mapa de la ciutat.

Data publicació: Dimarts 27, febrer del 2018


Imatge de la notícia L’Arxiu Arqueològic divulga el seu patrimoni entre els escolars de Lleida

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’Arxiu Arqueològic de Lleida ha reprès un curs més les activitats amb els escolars de la ciutat per divulgar el seu patrimoni i perquè els alumnes coneguin el treball que fan els arqueòlegs. Les propostes que ofereix l’Arxiu, dins el programa municipal educatiu “Educació a l’abast”, permeten mostrar la feina que realitzen, els estris que utilitzen, com reconstrueixen l’ordre temporal dels jaciments, la datació de les peces per entendre com va ser la ciutat temps enrere i com vivien els avantpassats que la van habitar.

Alumnes de diversos centres, com l’IES La Mitjana, Escola Enric Farreny o el col·legi El Carme, han participat en els tallers que es programen:

-Vine i faràs d’arqueòleg, per a alumnes de 3r i 4t de Primària. És una aproximació lúdica a la disciplina arqueològica per aprendre quina és la seva funció, treballar en el concepte de pas del temps i fomentar el treball en equip. Es fa una excavació d’un sorral, es classifiquen materials recuperats i s’elabora un mosaic de forma individual, però amb resolució col·lectiva.

-Arqueòlegs. Els detectius del passat, per a alumnes de 5è i 6è de Primària i 1r i 2n d’ESO. Es descobreix l’arqueologia com a eina per al coneixement de l’evolució de la ciutat de Lleida al llarg de la seva història. Es practica amb ceràmica, monedes, el perímetre de les muralles, etc., elements arqueològics trobats a la ciutat, i es visita el magatzem.

-Afrània. Una esclava d’Ilerda, per a alumnes de 1r, 2n i 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat (Humanitats). Amb l’Afrània, una esclava del s. II dC, s’aprofundeix en la cultura romana i es coneix com era la ciutat d’Ilerda on va viure. Es completen fitxes relacionades amb l’audiovisual sobre Afrània i també es visita el magatzem, amb l’opció de fer un recorregut urbà per visitar un tram de la muralla a la Seu Vella (època tardorepublicana d’Ilerda) i les restes de la domus romana que hi ha al soterrani de l’Auditori Municipal Enric Granados.

Les activitats tenen una durada d’entre dues i tres hores i consten de part teòrica i pràctica, amb suport audiovisual i tallers.

L’Arxiu Arqueològic Municipal exhibeix les restes arqueològiques de les principals excavacions que s’han fet en les darreres dècades a la ciutat. La visita al magatzem d’Arqueologia mostra peces de les èpoques romana, andalusina, feudal i moderna. La museïtzació d’aquest espai ha posat en valor l’herència històrica de la ciutat i l’ha obert a la ciutadania perquè el descobreixi a través de les diferents visites que es fan, concertades, per a grups, en jornades de portes obertes, etc.

Entre les peces que s'hi exposen hi ha un mosaic restaurat de les termes romanes que es van localitzar al carrer Cardenal Remolins; una columna del claustre del Convent de Sant Francesc, que va aparèixer en les obres de construcció de l'aparcament subterrani de la plaça Ricard Viñes; una selecció de ceràmiques de les quatre èpoques esmentades o restes d'enterraments trobats en diferents punts de la ciutat. En total, prop de 5.000 peces entre pedres, metalls, vidre, material d'os i monedes.

Per a més informació: Arxiu Arqueològic 973 700 345 / 616 96 21 12 / vinearxiuarqueologic@paeria.es

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...